Съюзи на аптекари и пациенти искат отмяна на наредба за лекарствата 26.12 | 13:07

Важни медикаменти ще изчезнат, ако влезе в сила изискването да не доплащаме над 60% от цената

От iNews.bg

Фармацевтични компании и пациентски организации поискаха прецизиране на правителствена наредба, която налага пациентът да не доплаща повече от 60% от най-евтиното лекарство, с което се лекува. Това означава, че близо половин милион българи с високо кръвно налягане, диабет и други често срещани заболявания няма да имат право да вземат от аптеката медикамент, ако стойността му е по-висока и ще останат без достъп до важните си лекарства, предаде БНР.

Фармацевтите не знаят кои медикаменти ще бъдат подходящи, за да може Здравната каса да извърши плащането. Производителите на генерични лекарства пък са против новото изискване в наредбата, защото и без това работят с минимална печалба.

Председателят на Националната аптечна асоциация Николай Костов и Пенка Георгиева от пациентски организации "Заедно с теб" заявиха пред Националното радио, че наредбата трябва да бъде променена. Според тях пациентите трябва да могат да избират дали да доплатят повече за лекарствата, с които досега се лекуват и които използват по линия на касата. Ако Наредбата влезе в този вид, над 400 лекарства могат да изчезнат от българската аптечна мрежа, предупреждават от двете съсловни организации.

"Става дума за най-различни лекарства, масово предписвани, които са произведени в различни държави, при различни условия и на различни цени. Няма заболяване, което на практика да не е засегнато. Ще изчезнат най-качествените, най-скъпите, най-известните лекарства. И това може да демотивира някои от фирмите изобщо да поддържат тези лекарства в България", предупреди Николай Костов.

"От пациентски организации "Заедно с теб" сме изключително притеснени. Трябва да бъдат сключени нови договори. Да не говорим, че в аптеките има медикаменти, които са дошли на една цена и тя не може да бъде променена на друга. Въобще тази наредба - така тихомълком публикувана в края на ноември в "Държавен вестник", би създала един хаос. Ние вече имаме сигнали от пациенти", прибави като аргументи против наредбата Пенка Георгиева.

Влизането в сила на Наредбата на правителството е отложено до 16 февруари, но проблемите, до които тя ще доведе, не са решени. 

 

 

Водещи

Най-четени