Шефът на „Росатом“ инспектира строежа на експерименталния реактор ИТЕР 12.09 | 13:43

Над 25 от системите в международния проект са руско производство

От iNews.bg

На 11 септември 2017 г. генералният директор на "Росатом" Алексей Лихачов направи работно посещение на площадката на строящия се международен термоядрен експериментален реактор ИТЕР в Кадараш (Франция). Визитата е по покана на генералния директор на Международната организация ИТЕР Бернар Биго. Посещението на Лихачов е свързано с прехода на проекта ИТЕР в етап на пълномащабна практическа реализация. Прогресът е виден не само на площадката, но и при доставката на компонентите, в това число и руско производство.

"Усвояването на енергията на термоядрения синтез ще открие пред човечеството грандиозни научни и технологични перспективи. Затова Русия, която притежава уникален опит в сферата на ядрените и термоядрените изследвания, е на преден план в проекта ИТЕР и дава фундаментален принос в осъществяването му. Важно е да се отбележи и това, че самата концепция на този международен проект – токамакът, е разработена в Русия", отбеляза Лихачов по време на посещението.

Русия създава за ИТЕР ключови компоненти за реакторния комплекс и друго високотехнологично оборудване. Свръхпроводници, жиротрони (които приличат на гигантски микровълнови печки), елементи за защита и диагностика – руските предприятия отговарят за повече от 25 уникални системи. При това "Росатом" не само споделя уникални технологии, но и получава достъп до най-добрите разработки на чуждестранните си партньори.

"Русия винаги е била и остава образцов партньор, който напълно изпълнява всички свои задължения в срок", заяви Бернар Биго. Участието на Русия в ИТЕР е възможност за поглед отвъд технологичния хоризонт и за сформиране на научно-производствена база за собствени бъдещи проекти в областта на термоядрения синтез.

"Разработването и производството на оборудване за ИТЕР решава две важни задачи. Първо, допълнително натоварване на мощностите на предприятията на "Росатом", създаване на нови продукти и усвояване на уникални компетенции. Второ, получените в хода на проучванията резултати умножават потенциала на руската атомна наука. ИТЕР е важен за нас като полигон за решаване на практически задачи, свързани с енергетиката на бъдещето, с увеличаване на ролята на Русия на световния технологичен пазар", коментира Лихачов.

В проекта за изграждане на международния термоядрен експериментален реактор ИТЕР участват общо 35 страни – включително 29 държави от ЕС, както и САЩ, Индия, Китай, Япония, Южна Корея и Русия. Пускането на реактора и получаването на първата плазма е предвидено за 2025 г.

По време на посещението си във Франция Алексей Лихачов се срещна и с президента на Комисариата по ядрени и алтернативни енергийни източници на Франция (CEA) Даниел Верверд и заедно с него посети площадката на строящия се изследователски реактор "Жул Хоровиц".

Водещи

Най-четени