Мляко и домати спасяват в жегите 24.05 | 12:31

Естествено, водата най-добре утолява жаждата

От Антония Михайлова

Организмът най-много се нуждае от течности през лятото. В ход често влизат газираното, студените чайове и енергийните напитки. Но нито една от тях не носи полза за здравето, дори още повече -  засилват жаждата. Диетолози си задали въпроса за "правилните напитки" и успели да изяснят какво може и трябва да се пие в жегата и от какво следва да се откажем.

Сред полезните на първо място се нарежда прясното мляко. Краве или козе, то е богато на хранителни и полезни вещества. Следват какаото и горещият шоколад.

Именно в тези обичани от всички деца напитки се съдържат вещества, забавящи процесите на стареене и два пъти намаляващи риска от развитието на диабет. Освен това в сладките напитки присъства серотонин – хормонът на щастието.

Не по-маловажен за човешкия организъм е и доматеният сок. Той предотвратява заболявания на съдовете и сърцето и съдържа ликопин – антиоксидант, възпрепятстващ развитието на рак. Освен това той не по-лошо от какаото помага в борбата с депресията.

Сред соковете, освен доматения, може да се откроят грейпфрутовият и портокаловият. Богати на витамин С, цитрусите поддържат имунната система, понижават кръвното налягане, подобряват апетита и снемат умората. Също така портокаловият сок се смята за ефективно противораково средство.

Има само едно "но" – високата киселинност, която оказва вредно въздействие върху зъбния емайл. Затова се препоръчва пиенето на сокове от цитрусови плодове да става със сламка, за да се избегне прекият контакт със зъбите.

Добър е и зеленият чай – старинна китайска напитка, сравнително скоро дошла на мода в Европа. Той съдържа цял комплекс витамини и полезни микроелементи, както и антиоксиданти, които извеждат всичко излишно от организма.

Последна в списъка, но не по-маловажна по значение, е обикновената вода. Тя най-добре утолява жаждата. Смята се, че всекидневно трябва да се изпиват не по-малко от шест-осем чаши от тази живителна течност.

Диетолозите не са подминали и алкохолните напитки. От тях е съставен друг списък – с петте най-вредни. И той е оглавен от бирата. След глътка от пенливата напитка организмът отделя хормона на удоволствието допамин, което бързо води до зависимост.

Шампанското, заемащо второ място, повишава процеса на гниене в стомаха, което много бързо води до отравяния. Ликьорът, съдържащ големи дози захар, също не оказва положително въздействие. А в съчетание със спирт и вода такива напитки са вредни за панкреаса.

В списъка присъства и виното, а последно място заемат коктейлите, в които често се смесва това, което изобщо не трябва да попада в човешкия организъм.

Водещи

Най-четени