С края на летния сезон безработицата скача 24.09 | 13:15

Около 67 хил. души от туристическия бранш губят заетост с идването на есента

От Андриян Георгиев

Към началото септември безработицата у нас е 9,45%. 313 хил. български граждани са регистрирани като безработни в Агенцията по заетостта (АЗ) към 1 септември. Миналата година към този период без работа са били почти 340 хил. души.

Минимален ръст на безработните през септември и октомври очакват бюрата по труда в краткосрочен план. Причината е краят на летния туристически сезон. Прогнозите за началото на следващата година са за спад на безработицата заради ръста на икономиката, пише econ.bg.

При поглед върху данните на Агенцията по заетостта, през септември и октомври миналата година в бюрата по труда на месец като нови безработни са се регистрирали около 30-37 000 души. Горе-долу такива са данните и от предишни години.

Около 67 000 души се прибират по домовете си с края на летния сезон. Мнозинството са точно от секторите хотели и ресторанти, съобщава bTV.

Агенцията по заетостта прогнозира, че след няколко месеца безработицата щяла да падне трайно. Прогнозата се базира на данните за ръст на БВП през второто тримесечие на годината, спрямо същия период на 2010 г, когато той бе 2%. Според анализите, които правят от АЗ, когато икономиката произведе с 2% повече, безработицата след известно време пада с процент.

Ръстът на заетите е закъсняващ показател. Той не идва веднага, когато се отчете икономически растеж, а с между 6 месеца и една година по-късно. Това е така, защото работодателите са предпазливи веднага да наемат нови работници, дори и да имат повече поръчки.

Водещи

Най-четени