"Булгаргаз" се е закрепила финансово с продажба на природен газ 05.05 | 11:33

Сделките с германо-руска компания са отбелязани като "заем" в баланса на дружеството

От Елица Елефтерова

Търговия със 100 млн. куб. метра природен газ е позволила на държавната компания "Булгаргаз" да се закрепи финансово през 2013 г., става ясно от годишния отчет на дружеството.

Според данните, след като през май 2013 г. не се e намери.d банка, която да поиска да отпусне кредит от 150 млн. долара на закъсалата компания, дружеството е измислило друг начин да си набави пари. То е сключило два договора с германско-руския доставчик на синьо гориво - "ВИЕЕ България", като в тази компания 50% се държи от "Газпром", съобщава в. "Труд".

Според първия договор "Булгаргаз" е "продала" през юли на ВИЕЕ 100 млн. куб. м газ от хранилището в Чирен за 60,5 млн. лв. През ноември обаче си е изкупила количествата, но на по-висока цена. При този договор реално няма прехвърлено гориво.

При втория контракт "Булгаргаз" е купил 100 млн. куб. м газ от ВИЕЕ, които веднага продава обратно на фирмата, но с уговорката в началото на 2014 г. отново да ги откупи.

Сделките с германо-руската компания са отбелязани като "заем" в баланса на българското дружество. Чрез тях то е успяло освен да получи бърз кредит, да изпълни и задължението си да изкупува природен газ. Иначе е застрашено от глоби по клаузата "вземай или плащай", която важи за всички купувачи от "Газпром".

 

В крайна сметка "Булгаргаз" завършва годината на печалба от 62 млн. лв., което е увеличение от 154,73% спрямо 2012 г. когато компанията беше на загуба от 113,6 млн. лв. В същото време дружеството е натрупало с 314,32 млн. лв. загуби за 2013 г. от минали години, пише в отчета му. През 2013 г. дружеството е печелило по 30,29 лева на всеки 1000 куб. метра гориво.


Водещи

Най-четени