Перничани да почерпят 19.10 | 11:01

В деня на Св. Иван Рилски и Перник празнува

От Цанка Донкова

В деня на Св. Иван Рилски и Перник празнува. Светецът се смята и за закрилник на миньорите и е почитан като патрон на Перник.

Празникът ще започне със Света литургия в памет и чест на св. Иван Рилски в централния пернишки храм, носещ неговото име.

В 11 ч. през централната градска част ще премине празнично дефиле, което ще завърши с поднасяне на цветя пред паметника на Св. Иван Рилски. След официалното откриване ще бъдат връчени наградите "Перник 2013".

Свои платна, скулптури, дървопластика и пана в три художествени галерии в Перник ще покажат 83-ма съвременни художници, които са родени и творят в градовете по поречието на Струма - в областите Перник, Благоевград и Кюстендил. Ценителите на изобразителното изкуство ще видят 166 уникални творби."Пътят: време без граници" е надсловът на експозицията от спасителни археологически разкопки по трасето на автомагистрала "Струма", подготвена от музеите в Перник, Дупница и Кюстендил.

Представителният ансамбъл на въоръжените сили и Националната гвардейска част ще изнесат концерт и шоу спектакъл. За първи път концерт ще събере на една сцена песни, посветени на Перник. Ще прозвучат мелодии, писани в разстояние на десетилетия - от създадената преди повече от 40 години "Градът на черното злато" до най-новите напеви.

Паралелно ще тече спортна инициатива, посветена на Световния ден на ходенето. През целия ден ще бъдат организирани туристически обиколки с автобус под мотото "Перник-един различен поглед".

Подземният минен музей и Регионалният исторически музей ще отворят вратите си за посетители. Денят ще бъде съпроводен с множество базари, детски атракциони, изложби на открито, допълва БТА.

За първи път празникът на Св. Иван Рилски в Перник е бил честван през 1903 г. по инициатива на миньорите, а от 1994 г. е обявен за ден на града. Тази година празничните прояви са в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападен регион за европейска столица на културата през 2019г.

Водещи

Най-четени