Учат контрольорите да оказват първа помощ 20.11 | 15:35

Целта е да могат да реагират и при нужда спасяват живота на пътниците

От Гергана Златкова

450 служители на Транспортна полиция ще бъдат обучени в оказване на долекарска помощ, съобщиха от пресцентъра на МВР. 

Първите 20 служители от транспортна полиция в София получиха знания как бързо и точно да преценяват ситуацията, в която се намира пострадалият и при необходимост да му помогнат.

Това стана със съдействието на доброволците от Българския младежки червен кръст, които на практика показаха на служителите на реда как адекватно да реагират до пристигането на линейка в случай на пострадал в безсъзнание и как да спрат кръвотечение при необходимост. 

Целта на обучението е полицаите, които отговарят за обществения ред в пътническите влакове и в района на ж.п. гарите е да получат такива знания, които да им помогнат за да спасят човешки живот, да облекчат болка или да предотвратят допълнителни наранявания.

Инициативата е залегнала в подписаното в края на месец септември тази година споразумение между ГДНП и БЧК за обучение по първа помощ на полицейските служители на районните управления "Транспортна полиция” в страната към отдел "Транспортна полиция" в дирекцията.

На днешния старт на проекта във фоайето на Централна гара в София присъстваха в.н.д. началник сектор "Охранителна полиция” в отдел "Транспортна полиция” към ГДНП инсп. Георги Вълканов и заместник-генералният директор на БЧК Василка Каменова.

Водещи

Най-четени