Още 1,4 млрд. долара обезщетения за аварията в Мексиканския залив 04.01 | 11:42

Компанията оператор призна за проявена небрежност от свои служители

От Елена Коцева

Компанията оператор на нефтената платформа Deepwater Horizon се договори с правителството на САЩ да изплати компенсации в размер на 1,4 милиарда долара. Обезщетението е заради допусната авария на платформата в Мексиканския залив през април 2010 година.

Нефтеният кладенец Макондо принадлежеше на британската компания BP, но сондажните операции се управляваха от компанията Transocean.

В края на декември 2012 година федерален съд в САЩ окончателно утвърди споразумение, според което ВР трябва да плати рекордните 7,8 милиарда долара. Огромната компенсация ще бъде изплатена на над 100 000 американски предприемачи и частни лица, които заведоха искове срещу петролната корпорация заради нанесените им икономически щети.  

Аварията на Deepwater Horizon, разположена на 210 километра югоизточно от Нови Орлеан, е една от най-сериозните екологични катастрофи в историята на човечеството. При взрив на платформата през април 2010 души загинаха 11 души, след което във водите на Мексиканския зали се изляха милиони барела нефт.

Петролното петно с размери около 75 000 кв.м. доведе до нарушения в екосистемите на щатите Луизиана, Алабама, Мисисипи, Флорида и Тексас, замърсявайки около 1100 мили крайбрежие. 

В свое изявление ръководството на Transocean признава, че персоналът е проявил небрежност, като не е обърнал дължимото внимание на резултатите от една от проверките. По-рано компанията обвиняваше за инцидента сътрудниците на ВР, които осъществяват основния контрол над проекта.

За да бъде приета компенсацията от 1,4 милиарда долара споразумението между Transocean и американското правителство трябва да бъде одобрено от американския федерален съд.

Споразумението, освен финансови договорки, урежда и задължението Transocean да усъвършенства процедурите си по контрол над безопасността, както и плановете си за действие при извънредни и кризисни ситуации.

Резултатът от обвинението и гражданските дела срещу Transocean е важна стъпка в правосъдието за човешки, природен и икономически щети, причинени от бедствието на Deepwater Horizon", коментира главният прокурор на САЩ Ерик Холдер, цитиран от ВВС.

Според обявеното до този момент изплатената от Transocean сума ще бъде изразходвана основно за екологични проекти и изследвания за предотвратяване на подобни аварии. Цялата сума ще се изплаща на части в следващите 5 години.

Водещи

Най-четени