BP не е спестявала пари за сигурността на платформата Deepwater Horizon 09.11 | 10:24

Експлозията е част от рисковете на професията, казва разследващата комисия

От Ивайло Ачев

Експлозията на петролната платформа Deepwater Horizon през април не е предизвикана от спестяване на пари за сметка на сигурността на операциите, сочи доклад на разследващите американски власти. По-скоро трагедията, която отне живота на 11 служители на British Petroleum (BP), е част от „рисковете на професията“, гласят заключенията на доклада, цитиран от АФП.

Според разследващите по времето на инцидента над дузина решения са довели до трагичната развръзка. Тогава те са изглеждали добри, но от дистанцията на времето става ясно, че най-малкото са спорни. И все пак няма доказателства, че заради пестене на пари са правени оперативни избори, които са довели до експлозията.

Разследването на инцидента все още не е завършило, като сега светлината на прожекторите е концентрирана главно върху Halliburton. Причината е, че компанията на бившия вицепрезидент на САЩ Ричард Чейни е тази, изпълнила поръчката за циментиране на петролния кладенец. Засега няма ясно становище дали има проблем с механизма за предупреждение от експлозия и тепърва ще стават ясни резултатите от експертизите.

Не всички в САЩ обаче вярват на заключенията на комисията, назначена от Белия дом. Чарлз Пероу, професор в Йейл, твърди, че не се взема под внимание „досието“ с инциденти, свързани с BP, което показва колко често компанията е вземала дискусионни решения заради пари. Пероу сочи за пример експлозията на петролна рафинерия на BP в Тексас през 2005 година, за която вина има спестяването на разходи за сигурност.

Водещи

Най-четени