До три години трябва да е ясно състоянието на сградния фонд у нас 16.05 | 14:32

Това е определящо за процеса на енергийно обновяване на жилищата у нас

От Ивайло Ачев

До 2015 година трябва да има анализ за състоянието на сградния фонд в страната. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, която представи днес (16 май) в Силистра проекта "Енергийно обновяване на българските домове".  

Според Павлова България е с най-голям процент жилища частна собственост в Европа - 98 на сто, и държавата не може пряко да се намеси в обновяването им. Държавата може да помогне за всяка одобрена сграда собствениците да получат финансова помощ до 50% от стойността на бюджета за обновяване на съответната сграда. 

От оперативната програма ще се покрият изцяло разходите за обследване за установяване на техническите характеристики на сградата, включително изготвяне на технически паспорт и обследване за енергийна ефективност.

Лиляна Павлова посъветва собствениците още сега да  предприемат съответните действия, защото през следващия програмен период процентът ще бъде по-малък. По нейните думи изискванията за енергийна ефективност през 2020 година ще бъдат по-високи и ще се налагат санкции, една от които е забрана за  саниране "на парче".

Проектът "Енергийно обновяване на българските домове" се финансира по схема за подкрепа за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради от оперативна програма "Регионално развитие 2007-2013 година". Целта на проекта е да се осигурят по-добри условия на живот за гражданите в многофамилни жилищни сгради в градските центрове чрез повишаване на качеството на жизнената среда и изпълнение на мерки за енергийна ефективност.

Проектът обхваща 36 градски центрове. Общият размер на безвъзмездната финансова помощ възлиза на 50 милиона лева.

Водещи

Най-четени