Тийнеджърът Ахмед изобрети часовник! Учителите му викнаха полиция 17.09 | 11:48

Действието се разви в най-демократичната страна в света

От Беатрис Николoва

14-годишен ученик изобрети часовник у дома си и го занесе в училище, за да го покаже на учителите си. Вместо похвала обаче, Ахмет бил отведен с белезници, защото преподаватели му се стреснали от цъкащото изобретение.

Нелепият случай, станал на 14 септември в град Ървинг, щата Тексас в САЩ. Случката трогна американският президент Барак Обама, който се извини на 14-годишния Ахмед Мохамед. Ситуацията не остави равнодушна и основателят на Facebook Марк Зукърбърг, който покани детето в компанията си.

Тийнейджърът споделил пред униформените, че нямал намерение да стряска учителите си, а да впечатли тях и съучениците в първата седмица от новата учебна година в гимназията "Маккартър".

Но когато показал изобретението си на учителката си по английски по време на урока, тя му казала, че то прилича на бомба, пише Gaurdian.

По-късно през деня директорът и полицай дошли и извели момчето от класната стая и отново директорът казал на Ахмед, че това "прилича на бомба". Въпреки че момчето казало, че всички, които могат да чуят, би трябвало да чуят тиктакането и да разберат, че е часовник, полицията го извела от училището в 15 ч. с белезници, а от двете му страни вървели полицаи.

Накараха ме да се чувствам като че ли не съм човек, а престъпник, споделя детето.

Въпреки това властите - училищните и полицейските в града, са убедени, че са постъпили правилно.

За щастие на Мохамед Ахмед всички разбрали, че изобретението му не е опасно и Барак Обама дори го поканил в Белия дом.

1568922

Младежът прие поканата и ще гостува на американския президент следващия месец. От Белия дом уточниха, че Ахмед е поканен да участва в нощта на астрономията.

Прессекретарят Джон Ърнест заяви, че администрацията на Обама смята, че случаят е провал за учителите и нарече инцидента "поучителен момент".

"Детето ми беше наранено, измъчвано, арестувано и малтретирано пред очите на приятелите му в училището. Това не е Америка. Това не сме ние", каза бащата на Ахмед в коментар пред медиите.

 

Водещи

Най-четени