12 иновации от 2012 г. 25.12 | 12:02

Кои бяха изобретенията, които грабнаха въображението ни през последните 12 месеца

От Георги Георгиев

Безспорно, и 2012 бе година, в която нови изобретения и иновации не липсваха. Страхотните идеи, които хиляди умни хора по света се опитват да превърнат в практическа реалност и тази година не липсваха.  Те грабват въображението, вдъхновяват младите да тръгнат по стъпките на познанието и не на последно място – притежават силата да промени живота на всеки един от нас.

В следващите редове избрахме за вас 12 от най-интересните изобретения и иновации, за които ви информирахме (и забавлявахме) през последните 12 месеца:

1. Революция в шофирането

Японският автомобилен строител Toyota работи върху нови технологии, които обещават да революционизират начина, по който в бъдеще управляваме системите в колите си. Визията на инженерите от Toyota е, че един ден управлението ще става с помощта на движения на ръката във въздуха. С подобни движения ще могат да се управляват функции като контрола над звука от радиото. За момента проучванията се извършват буквално върху електрически скейтборд. Става въпрос за т.нар. "страхотна дъска" (Board of Awesomeness), разработена от Toyota съвместно със софтуерния производител Microsoft.

2. Изгубените вещи вече се откриват лесно

Край на влудяващото търсене на най-различни дребни предмети сутрин в стаята, за които сте сигурни къде сте оставили предната вечер и странно как не можете да откриете.

StickNFind е системата която ще ни спаси от сутрешната суматоха, благодарение на смартфон приложение и специални електронни стикери, които се залепят за съответната ценна вещ.

Самите лепенки са с големината и формата на монети. Всяка от тях съдържа интегрална схема, сменяема батерия за часовник, звънец и светодиод (LED). От задната им страна има залепващ слой, който позволява да бъдат поставени върху различни дребни предмети – връзката с ключове, дистанционното на телевизора, портмонета и др.

 3. Дамските презервативи не са това, което бяха

Учени от университета във Вашингтон са разработили дамски презерватив от микрофибри, който се разтопява в тялото след употреба. Новият продукт ще предпазва не само срещу забременяване, но също срещу венерически болести и вируса ХИВ (причиняващ СПИН). Той ще се разтопява след употреба, като в същото време ще изпуска защитни химикали. Изследователите са разработили новия контрацептив от тънки фибри чрез специален метод, наречен "електроспининг". Микронишките образуват около предпазните медикаменти своеобразни паяжини, които се разтварят в организма след броени часове или дни.

 4. Ток от термитите

Японският електронен гигант Sony представи планове за технология, която генерира електричество от нарязана хартия. В основата на новата технология стои механизъм, който термитите използват, за да превърнат дървесината в енергия. Представеният от компанията прототип използва ензими, които разграждат целулозата от картона до прости захари, които след това да бъдат доразградени на водородни йони и електрони.

Получените електрони поемат по електрическа верига и така могат да захранват различни устройства, а остатъчният продукт е под формата на вода.

 

5. Потребителска електроника от памук

Международен екип от учени откри начин да превърне памука в напълно функционираща електроника. За да създаде работещи транзистори от памук, групата използвала специално покритие. Така била направена материя която е по-здрава от обикновения памук, по-еластична и със способността да провежда електричество. Голямото предимство на новата технология е, че процесът на поставяне на покритието не отнема много време и прилича по-скоро на боядисването на обикновените тъкани. Новата технология има потенциала да обедини компютърната и текстилната индустрия в едно, предлагайки на първите възможност да прилагат технологиите директно върху тъканите.

 6. Технология от Star Treck

  Трикодерът – портативният скенер от Star Treck, способен да открие всяко заболяване, е на път да се превърне в реалност под формата на Tricorder Scanadu – инструмент за диагностика за множество различни болести.

"Магическата" джаджа ще може да засича и анализира основните здравни показатели на пациентите като кръвно налягане, състоянието на белите дробове и телесната температура. Тя ще включва малка камера, която ще анализира кожни обриви и инфекции с помощта на смартфон. Миниатюрен чип лаборатория пък ще може да анализира проби от кръв и други телесни течности.

7. Преводач от чужд език в реално време

Приложението Hanashite Honyaku, разработено от японския мобилен оператор NTT DoCoMo, е първата по рода си услуга за симултанен превод, която ще позволи на потребителите на разговарят по телефона и да се разбират няколко различни езика. Иновацията ще позволи двупосочната гласова и текстова комуникация между говорещите на японски език и тези, които използват английски, китайски или корейски. Технологично преводът ще бъде извършван и доставян на реципиента в рамките на няколко секунди след произнасянето на фразата. Скоро приложението ще бъде достъпно и за потребители, говорещи френски, немски, индонезийски, италиански, португалски, испански и тайландски.

8. Роботи-хирурзи ще плуват в кръвта ни

Един ден личният ви лекар може да се обърне към вас и да ви каже "Погълнете роботи-хирурзи и ми се обадете на сутринта, за да ви прегледам как е миналата операцията". Подобна ситуация не изглежда вече толкова фантастична благодарение на миниатюрно, дистанционно захранвано, самозадвижващо се медицинско устройство, способно да се движи по контролиран начин във флуид и по-специално в кръв. В бъдеще джаджата ще намери най-различни медицински приложения – от диагностика и следене на общото здравословно състояние до безкръвни хирургически намеси.

9. Транзистор от един атом

През изминалата година австралийски физици извършиха технологичен пробив, който според закона на Мур е изпреварил времето си с 8 години. Те успяха да създадат първия в света прецизен работещ едноатомен транзистор, поставен в силициев кристал.

Активният компонент на миниатюрната система се състои в единичен фосфорен атом, който е поставен между електроди и електростатични микроконтролери. Чипът е създаден с безпрецедентно ниво на точност, което може един ден да го превърне в основния компонент на бъдещите квантови компютри – устройства, чиято изчислителна мощ ще надвишава многократно тази и на най-мощните суперкомпютри днес.

 10 . Хамбургер в епруветка

Първото истинско месо в епруветка, направено от стволовите клетки на крава, бе създадено тази есен. Целта на екипа на холандския учен Марк Пост е да изобрети ефективен начин за създаване тъкан от скелетни мускули в лабораторни условия, която точно да имитира химическия състав и вкусовите качества на "естественото" месо. Методът може да доведе край на месната индустрия, зависеща от убийството на животни. Така за първи път на практика ще се реализира народната поговорка "И вълкът сит, и агнето цяло".

  11. Баркодовете отиват в историята

Инженерите на японската Toshiba създадоха технология за разпознаване на плодове, която един ден може да завладее касите на супермаркетите по света. Всъщност новият Скенер за обектно разпознаване (Object Recognition Scanner - ORS) е способен да разпознае всеки продукт в супермаркета.

В основата на създаденото от японските инженери устройство стоят технологии за визуално разпознаване на текстури и цветове. Системата е особено удобна за чекиране на пресните плодове и зеленчуци. Те често нямат отделни баркодове като останалите продукти и се налага персоналът или клиентите да се занимават с поставянето на такива.

12. Токът вкъщи ще "влиза" през прозореца

Иновация на австралийски изобретатели обещава да превърне прозорците на високите офис сгради и жилищни комплекси в мощни генератори на електричество, предлагайки на обитателите много повече от светлина, свеж въздух и хубава гледка. В случая става въпрос за обещаваща алтернатива на традиционните силициеви соларни клетки, базирана на въглеродните нанотръби, които могат да се вградят в стъклата на прозорците, без да нарушат тяхната прозрачност. Методът е по-евтин за производство и в същото време има по-ефективни от силициеви елементи, на които се базират традиционните непрозрачни панели, твърдят неговите създатели.

Водещи

Най-четени