Румънците обновяват автопарка си с над 12 хил. нови коли на месец, ние – с 2000 18.11 | 13:00

България в топ 3 на Европа по срив на продажбите на нови автомобили през октомври

От Кристиан Костурков

Продажбите на нови коли у нас винаги са били несравнимо малко спрямо тези втора ръка (обикновено в съотношение около 1 към 10), но поредната криза отново срина значително този пазар в България. Така за пореден месец страната ни се нарежда съвсем в дъното на таблицата сред държавите в Европа по закупени нови автомобили. Това показват и последните данни от ежемесечната статистика, която води Асоциацията на европейските автомобилни производители (АСЕА).

Според разпространената днес информация през октомври България влиза в топ 3 на европейските държави по срив на продажбите на нови коли. По-голям спад от този у нас се отчита само в Литва и Словакия, а Естония дели с нас третото място отзад напред. Латвия, Естония и Кипър пък са единствените държави в ЕС, където закупените през миналия месец нови автомобили са по-малко като бройка от сключените сделки у нас. Но трябва да се отбележи и че двете балтийски държави общо имат доста по-малко население от България, а кипърците са под 876 хил. (по данни за 2019 г.). Което прави пазарът в тези страни значително по-добър от нашия, ако изчисленията се правят на глава от населението.

Реално в България сключените сделки с официалните представители на марките през миналия месец са 2088, което е с 25.4% по-малко спрямо 2798-те продажби през октомври м.г. В Естония, където спадът като процент е същият, закупените нови автомобили са 1535, но там населението е 1.325 млн. души. В Латвия се отчита намаление на продажбите с 29.3 на сто до 1110 коли, като в страната живеят 1.92 млн. души. В Словакия спадът е 29.1%, закупените реално нови коли са 6694, но при население по-малко от българското, но доста по-близо до него в сравнение с Латвия и Естония. За сравнение може да се отбележи, че в Литва, където живеят близо 2.8 млн. души, продадените през октомври нови коли са 3421.

Още по-зле за нашия пазар изглеждат нещата, ако се сравним със съседна Румъния, което често се прави и от нас, и от Евросъюза. Северната ни съседка е единствената държава, която през октомври отчита ръст в продажбите на нови коли и то никак не малък – 17.6%, като сключените сделки са 12 523. Всъщност румънците, заедно с ирландците, са единствените, при които се отчита ръст на продажбите. Навсякъде другаде в Европа се наблюдава спад, но с редки изключения доста по-малък от този в България, да не говорим, че средно за ЕС намалението е 7.8%.

Не по-различно стоят нещата, ако статистиката се погледне от началото на 2020 г. до края на миналия месец. За периода януари-октомври закупените от българите нови коли са с над 10 000 по-малко спрямо същия период на миналата година. Сключените за 10-те месеца сделки са 19 117, докато за същия период на 2019 г. те са били 29 692. Реализираният спад е 35.6%, като по този показател по-зле от нас се представят пазарите в Хърватия, Португалия и Испания, където спадът е съответно 43.5, 37.1 и 36.8 на сто. Но по отношение на броя продажби хърватите, които също са по-малко от българите (под 4.1 млн. души по данни за 2019 г.), ни задминават изключително сериозно, отчитайки 31 348 сделки на фона на нашите малко над 19 хил. Португалците пък, които са малко над 10 млн., са закупили между януари и октомври с над 100 000 повече нови коли спрямо българите.

Средният спад, отчетен в Евросъюза, е -26.8%, което също е антирекорд. Но дори и това отново показва незавидната картина в България. Освен това пазарът на нови автомобили навсякъде е огледало и мерило на състоянието на икономиката и нивото на доходите на хората, като така погледнато тези данни показват сериозния проблем, който имаме по отношение на тях.

Водещи

Най-четени