Китайска компания ще съди Обама заради спряно производство 03.10 | 20:53

От Белия дом наложиха действията заради опасност за националната сигурност

От Владислав Рашков

Китайските производители на вятърни турбини, на които беше наложена забрана на дейност от президента Барак Обама, ще заведат дело срещу него, предаде BBC.

От Rally corp. обявиха, че действията на държавния глава са противоречащи на действащите закони в страната.

Според корпорацията Обама няма никакво основание да действа така, дори да не нарушаваше законите.

Белият дом наложи забрана на Rally corp. да оперира в щата Орегон заради това, че площадката на енергопроизводитeля се намира в непосредствена близост до военна база на САЩ, конфиденциалността на която е от значение за националната сигурност. Това беше първият указ на президент, запориращ чуждестранна инвестиция от 22 години.

В контекста на създалата се ситуация анализатори виждат в тази постъпка опит да се спечелят повече симпатизанти за президентските избори. Борбата за водачество в световната търговия пред Китай е била от основните цели на Обама в надпреварата му с републиканеца Мит Ромни.

Според проучване на общественото мнение американците виждат "добри взаимовръзки" на страната им с Китай. Но от друга страна статистиката показва, че те виждат Пекин и като най-голяма заплаха, изпреварвайки Иран и Северна Корея. Над половината от анкетираните смятат възхода на Китай като най-голямото предизвикателство за американската икономика.

Миналия месец САЩ сезира Световната търговска организация за незаконно субсидиране на автопроизводителите си.

Водещи

Най-четени