Обвиниха двама руснаци за отравянето на Скрипал 05.09 | 17:52

Издадена им е и европейска заповед за арест

От iNews.bg

Двама руснаци са заподозрени за опита за убийство на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия.

Според британската прокуратура има "съществени доказателства” за повдигане на обвинения на Александър Петров и Руслан Боширов за нападението в английския град Солсбъри, отбелязва Би Би Си, предаде бТВ.

За двамата руснаци са издадени Европейски заповеди за арест. Мъжете са на по около 40 години, пътували са под фалшива самоличност, но са имали истински руски паспорти, съобщи Ройтерс, като се позова на полицията.

Сергей Скрипал и дъщеря му бяха отровени с нервнопаралитичното вещество "Новичок” през март.

Три месеца по-късно Доун Стърджис и партньорът ѝ Чарлз Роули бяха намерени в критично състояние недалеч от първата атака. Стърджис почина, а Роули, Сергей и Юлия Скрипал се възстановяват. 

От британската полиция разпространиха и снимки на двамата заподозрени.

Следи от замърсяване с "Новичок” са открити в хотелска стая в Лондон, където двамата мъже са отседнали.

Те са пристигнали във Великобритания на 2 март и са отпътували на 4 март.

Британската прокуратура няма да се обръща към Русия за екстрадицията на двамата мъже, тъй като руската конституция не позволява екстрадицията на собствени граждани, уточниха от прокуратурата.

Обявените от британските власти имена на заподозрени не говорят нищо на Русия, коментира говорителят на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

"Отново призоваваме британската страна да премине от публични обвинения и информационни манипулации към практическо сътрудничество между правоохранителните органи”, добави тя.

Водещи

Най-четени