Кризата намали раждаемостта в Европа 12.07 | 07:09

Двойките под 25 години най-често избягват да имат деца

От Лазар Тодоров

Заради световната икономическа криза се понижава раждаемостта в Европа, констатира проучване на Демографския институт "Макс Планк" в Рощок, цитиран от агенция DPA.

Успоредно с повишаването на безработицата е спадала средната раждаемост на жените в 28-те изследвани европейски страни.

Тази тенденция най-силно се проявява в южната част на континента, като в Испания например, но тя е видна и в страни като Унгария, Ирландия и Латвия.

Двойките под 25 години най-често избягват да имат деца, тъй като тази възрастова група се сблъсква с растяща безработица. Същото важи с особена сила и за младите хора, които вече имат едно дете, допълва БТА.

Според изследователите от Института за демографски проучвания "Макс Планк" при повишаването на безработицата с 1 процент раждаемостта на жените в групата на 20-24-годишните спада с 0,1 на сто в континента и с 0,3 в Южна Европа. Много показателни са процесите, наблюдавани в Испания. Раждаемостта там бе 1,24 деца на жена в началото на хилядолетието, като достигна 1,47 през 2008 година.

През 2011 година, след разразяването на световната икономическа криза, този показател спадна до 1,36. В Чехия, Полша, Великобритания и Италия лошата икономическа конюнктура спря повишаването на раждаемостта.

В Германия, Австрия и Швейцария кризата не се е отразила на броя на новородените деца, но там ръстът на безработицата беше нисък.

Водещи

Най-четени