Пореден арест за Навални в Москва 28.01 | 17:04

Задържането му стана на митинг, той призова демонстрацията на продължи

От iNews.bg

Полицията задържа руския опозиционен лидер Алексей Навални по време на митинг в Москва, организиран от него. Той е срещу президентските избори през март, на които се очаква Владимир Путин да спечели нов мандат и да остане на поста поне до 2024 г. Заобиколен от привърженици, 41-годишнишят Навални скандираше "Измамници и крадци” преди да бъде задържан от полицията малко след неразрешено събиране на хора в центъра на Москва на фона на засилени мерки за сигурност.

"Задържаха ме. Това не означава нищо. Елате на ул. "Тверская”. Не излизате заради мен, а за себе си и за вашето бъдеще”, написа Навални в Twitter, предаде Нова ТВ.

Вслушвайки се в призивите на най-големия враг на президента Путин, хиляди демонстрираха в десетки градове в Русия, за да протестират срещу предстоящите "псевдо избори”, а много хора скандираха и размахваха плакати с надпис "Стачка на гласоподавателите”, пише БГНЕС.

Няколко хиляди души се отзоваха на призива за митинг в Москва, където властите рязко засилиха сигурността, разпращайки полицейски камионетки и автобуси в центъра на града. Демонстранти изразиха подобни чувства във втория по големина руски град Санкт Петербург, родното място на Путин, където поне 1000 души се събраха, скандирайки "Русия без Путин” и "Путин е крадец”.

Водещи

Най-четени