Лондон обмисля допълнителни визови ограничения за богати руснаци 09.09 | 16:10

Британското правителство ще преразгледа правото на повече от 700 богати руснаци да пребивават в Обединеното кралство

От iNews.bg

Богатите руски граждани във Великобритания ги очакват нови визови ограничения. Това става ясно от публикация в "Обзървър", в която се казва, че британското правителство ще преразгледа правото на повече от 700 богати руснаци да пребивават в Обединеното кралство в опит да ограничи властта и влиянието на Кремъл в светлината на "Случая Скрипал".

Източник от Министерството на вътрешните работи е заявил, че министрите смятат, че трябва да се наложат допълнителни ограничения при издаването на визи на инвеститори от чужбина. Това става след десетилетие, в което стотици богати руснаци с големи връзки, много от които съюзници на Владимир Путин, включително видни олигарси,  бяха допуснати да направят Великобритания техен дом в замяна на инвестиция от поне 1 милион лири.

Критиците на Кремъл и борещи се срещу корупцията, които отдавна се оплакват, че Лондон е позволил прекалено лесно на съюзниците на Путин да идват на Острова, приветстваха новината. Тя идва след като Тереза Мей заяви, че правителството е стигнало до заключение, че двама служители на руското военно разузнаване са отговорни за отравянето през март на Сергей и Юлия Скрипал - акт, който, по нейните думи, "почти сигурно" е бил одобрен от най-висшите кръгове в руската държава.

Още преди три години бе затегнато издаването на така наречените "инвеститорски визи" поради загриженост, че ги получават хора, забогатели чрез корупция. Тогава беше въведено изискване за минимална инвестиция от 2 милиона паунда и доказване на произхода на парите.

Източникът от Хоум офис обаче не уточни какви могат да бъдат новите мерки.

Водещи

Най-четени