Сърбия започва производство на руската ваксина 25.03 | 18:58

Очаква се първите бройки да са готови през май

От iNews.bg

Първата руска ваксина срещу COVID19 "Спутник V" ще се произвежда в Сърбия. Това съобщиха от руския държавен инвестиционен фонд, предаде БНР.

Както стана известно, руският фонд и сръбският институт по вирусология "Торлак" са се споразумели производството да започне през май. Сърбия вече регистрира на своя територия създадения в центъра "Гамалея" препарат. Първата партида беше доставена в страната през декември миналата година. По-рано този месец Руският фонд за преки инвестиции подписа договор с швейцарската фармацевтична компания Adienne Pharma and Biontech за производството на "Спутник V" в Италия.  

Междувременно в руското медицинското списание "Инфекция и имунитет" бяха публикувани резултатите от първия и втория етап на клиничните изследвания на разработената в новосибирския център "Вектор" ваксина "ЕпиВакКорона". Позовавайки се на публикацията, руските санитарни власти увериха, че препаратът е безопасен и ефективен. 

Днес в Русия започна серийното производство и на третата регистрирана в страната ваксина срещуCOVID19 - "КовиВак" на центъра "Михаил Чумаков" на Руската академия на науките. Очаква се първите партиди да се появят на пазара в неделя.

Водещи

Най-четени