Руски социолог: Путин ще се кандидатира и ще спечели изборите догодина с лекота 08.04 | 12:20

Подготовката за тях вече е в ход, разкри вестник “Комерсант”

От iNews

Освен в Съединените щати, президентски избори догодина ще има и в Русия. Кандидатите все още не са известни, но победителят може да бъде само един - кандидатът на властта. Най-вероятно той ще се казва Владимир Путин, ако реши да управлява пети мандат, каквато теоретична възможност си гарантира с приетите през 2020 година конституционни промени.

Путин още не е обявил плановете си и досега по въпроса се е изказвал само един човек - председателят на Китайската народна република Си Цзинпин. По време на тридневното си посещение в Москва в края на март Си изрази увереност, че руският народ ще подкрепи Путин на изборите догодина.

Подготовката за тях вече е в ход, разкри вестник "Комерсант”, като се позова на свои източници в президентската администрация. Изданието съобщи, че темата е била обсъждана на семинар в Московска област от 29 до 31 март с участието на вицегубернаторите, които отговарят за вътрешната политика. Уточнени били и целите: избирателната активност да надхвърли 70 процента, а "основният кандидат” да получи над 75 на сто от гласовете.

Припомняме, че през 2018 година Путин спечели президентските избори с близо 77 процента подкрепа при над 67 на сто избирателна активност.

На фона на войната в Украйна, която повечето руснаци възприемат като конфликт между Русия и Запада, рейтингът на президента остава достатъчно висок. Това каза в интервю за "Събота 150” руският социолог и директор на изследователския център "Левада" Денис Волков. И прогнозира, че Путин ще се кандидатира и ще спечели изборите догодина с лекота.

Можем ли още сега, около година преди президентските избори, да прогнозираме, че Владимир Путин ще се кандидатира и ще ги спечели?

Това, което можем да кажем като социолози, е, че той ще победи с лекота, ако се кандидатира. Защото сегашната ситуация много напомня на ситуацията след присъединяването на Крим през 2014 година, когато рейтингът не само на Путин, но и на властта като цяло се увеличи. По принцип можем да кажем, че Путин, управляващата партия "Единна Русия" и нейните кандидати няма да имат проблеми в близките няколко години. Ако не възникнат, разбира се, някакви непредвидени събития, но като цяло виждаме, че рейтингите са високи.

Затова мисля, че, както обикновено, Путин ще се кандидатира и ще бъде избран. Вече видяхме какво написаха журналистите за плановете на президентската администрация, които вече са спуснати: избирателна активност 70 процента, резултат - 75 на сто от участниците във вота. Социологическите проучвания с днешна дата показват, че резултатът ще бъде приблизително такъв.

Колко дълго може да продължи тази консолидация на обществото около властта?

Ефектът на консолидацията се появи в началото на миналата година. Струва ми се, че ще се задържи още 2-3 години, защото конфликтът продължава. Рейтингът на правителството и на властта е толкова висок именно заради международния конфликт.

Трябва да разберем, че той се възприема преди всичко като конфликт на Русия със Съединените щати, или с колективния Запад, както обичат да казват тук. Именно това схващане консолидира общественото мнение. Мнозинството и властта смятат, че участието на Русия в конфликта е справедливо и правилно, че ние сме на страната на доброто, а всички останали - на страната на злото. Това е устойчиво мнение. По график изборите трябва да се състоят през март следващата година, а дотогава едва ли нещо ще се промени кардинално.

И все пак какви събития биха могли евентуално да променят настроенията на хората?

Много ще зависи от ситуацията в икономиката. Ако паниката през март миналата година беше довела до срив на банковия сектор и на икономиката като цяло, днес вероятно рейтингите и настроенията щяха да бъдат съвсем други. Това не стана. Ситуацията се стабилизира през април-май. Ако тази стабилност продължи независимо от някои проблеми, ще се запазят и високите рейтинги.

Вторият момент е ситуацията на фронта. Видяхме, че отстъплението от Херсон или от Харковска област не повлия пряко на настроенията на хората. По-скоро се получи някакво натрупване на негативни новини. Ако и в бъдеще има много негативни новини и те продължат да се трупат, разбира се, това ще повлияе на настроенията в перспектива.

В много по-голяма степен повлия частичната мобилизация. Ако има следваща вълна, тя също може да повлияе на настроенията, но не толкова, колкото първата. Обикновено правя сравнение с втората вълна на Covid. Първата епидемична вълна и съответните ограничения в Русия бяха съпроводени от панически настроения. При втората хората споделяха на фокус-групите, че са готови и знаят какво ги очаква. Виждаме, че поне засега властите се опитват да избегнат втора вълна на мобилизацията. Организират някакви кампании за набиране на доброволци и искат да компенсират негативния ефект от масовата мобилизация. Струва ми се, че тези три събития биха могли да повлияят на настроенията, но засега няма предпоставки за сериозно намаляване на рейтингите.

Какво показват последните данни за рейтинга на Путин и за подкрепата на така наречената "специална военна операция"?

Общите показатели на подкрепата и за Путин, и за специалната военна операция са високи. Горните граници са малко над 80 процента що се отнася до Путин и малко под 80 на сто що се отнася до операцията. Ако погледнем на данните по-задълбочено, и в двата случая категоричната подкрепа е около 45 процента. Това са хора, които не задават въпроси и смятат, че властта действа правилно. При други 30 на сто подкрепата не е толкова силна. За специалната военна операция казват, че загиват хора и това е лошо, но вероятно няма друг начин. "Ние сме малки хора, властта си знае, нека големите хора и президентът решават".

Ако говорим за специалната военна операция, можем да погледнем друг показател - избора между спирането на военните действия и започването на мирни преговори от една страна и продължаването на военните действия от друга. Тук хората са разделени почти наполовина. Около 50 на сто са за преговори и спиране на военните действия, за да не умират хора и да не се изпращат руски войници на фронта.

Около 43-44 процента са за продължаване на военните действия. Най-яростните поддръжници, които говорят за пълна победа, за превземане на Киев и т.н. са между една пета и една четвърт. Това са предимно възрастни мъже, които най-вероятно няма да участват в боевете и които подкрепиха и мобилизацията през септември миналата година.

Какъв е процентът на недоволните?

Около една пета от хората открито се изказват и против властта, и против военните действия. Тази група също е достатъчно стабилна. Това са предимно млади хора, които се информират по-скоро от интернет, отколкото от телевизията и живеят в големите градове.

Защо репресиите в Русия непрекъснато се увеличават, въпреки че не се наблюдават сериозни протестни настроения?

Според мен просто такава е логиката на развитие на системата. Тя не може да се развива по друг начин и не може да се спре, макар че наистина няма особена нужда от това. Мисля, че системата се формира от хора, които наистина мислят така и които възприемат промените в Русия като опасност за себе си. И даже не става дума толкова за властта, колкото за начина, по който възприемат света. Това е конфликт между старото поколение, което държи властта в момента, и младата и нова Русия, която живее по друг начин.

Защо президентските избори в Русия са важни, при положение че една година по-рано знаем резултатите?

Добър въпрос. Мисля, че първо - това е показател, че всичко е наред, че няма нищо извънредно и че животът продължава, както обикновено. Второ - това е един от начините да се провери доколко стабилна и ефективна е системата. Да се определи кой работи по-добре, кой по-зле, къде е слабото звено, което трябва да се поправи или смени, и т.н.

 

Водещи

Най-четени