Липса на достатъчно медици и на много места в Европа 29.10 | 13:05

В Белгия викат отново на работа диагностицираните с COVID-19, които нямат симптоми

От iNews.bg

Водещите европейски икономики Франция и Германия отново въвеждат карантина. Мерките са опит да бъде посрещната втората вълна на пандемията. Във Франция, която отчете сериозно увеличение на случаите през последните дни, има недостиг на легла. Сходна е ситуацията в Белгия, предаде БНТ.

Франция отново включи армията в борбата с COVID-19. С военен самолет вчера от Авиньон бяха транспортирани пациенти в болница в Брест - на 800 км разстояние. Този вид операции започнаха през пролеттта - по време на първата вълна на пандемията.

Трудни решения и за лекарите в белгийския град Лиеж. Тези от тях, които са позитивни за COVID-19, но нямат симпотми, са призовани да се върнат на работа. Здравната система е претоварена.

Ситуацията в Швеция е спокойна. Броят на болните расте, но не с темпото от началото на пандемията - месеците април, май и юни, когато положението е почти неудържимо. Това каза в интервю за "Денят започва" на БНТ българският уролог д-р Красимир Кацарски, който е на първата линия в борбата с коронавируса в Швеция.

В Швеция носенето на маска не е задължително, но се разчита на спазването на дистанция. Тестове за коронавируса се правят само при симптоми и по преценка на личния лекар. Хората в Швеция не се фиксират панически върху статистиките и броя на нарастващите цифри, а новините в средствата за масова информация в последно време се ограничиха, добавя българският лекар.

Водещи

Най-четени