САЩ премахват някои санкции срещу "Северен поток 2" 19.05 | 18:41

Държавният департамент ще информира Конгреса за това кои санкции остават, както и че ще ги отмени за двама ключови играчи в проекта, за да не компрометира отношенията на САЩ с Германия

От iNews

Правителството на САЩ реши да не санкционира компанията зад газопровода ''Северен поток 2'', съобщават американските медии, цитирани от ''Дойче веле''.  

Държавният департамент ще информира Конгреса за това кои санкции остават, както и че ще ги отмени за двама ключови играчи в проекта, за да не компрометира отношенията на САЩ с Германия, твърдят източници, цитирани от новинарския сайт Axios. Компанията Nord Stream 2 AG и нейният главен изпълнителен директор Матиас Уорниг - бивш служител от разузнаването в Източна Германия и близък до руския президент Владимир Путин - няма да бъдат изправени пред санкции, съобщи Axios. Заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков нарече отмяната на санкциите стъпка към нормализиране на отношенията между Москва и Вашингтон.

Oчаква се администрацията на Байдън да наложи санкции на няколко руски кораба, участващи в строителните дейности.

Преди два месеца американският президент ясно заяви, че смята тръбопровода за лоша идея, както за Европа, така и за САЩ и че е в противоречие с целите на ЕС за сигурността му.

"Северен поток 2" предвижда полагане на две тръби с общ капацитет 55 млрд. куб. метра годишно от руското крайбрежие през Балтийско море до Германия. Той също така ще премине през териториалните или изключителни икономически зони на Финландия, Швеция и Дания. Проектът бе възложен на компанията Nord Stream 2 AG, чийто едноличен акционер е руската държавна корпорация "Газпром". Европейските партньори - Royal Dutch Shell, OMV, Engie, Uniper и Wintershall - финансираха половината от строителството, с до 950 милиона евро всяка.

Водещи

Най-четени