55 държави в Африка се отказват от ваксината на AstraZeneca 08.04 | 17:17

Проучват възможностите да заменят планираните доставки с препарата на Johnson & Johnson

От iNews.bg

Африканският съюз, в който влизат 55 държави от континента, се отказа от плановете си да закупи коронавирусната ваксина "АстраЗенека", произведена от Института за серуми в Индия, съобщи БГНЕС, като се позовава на Ройтерс, предаде БНТ.

Според директора на Африканския център за контрол и профилактика на болестите Джон Нкеангсонг, в момента се проучва възможността да бъде заменена доставката на "АстраЗенека" с препарата на Johnson & Johnson. Той подчерта, че доставката на "АстраЗенека" от Института за серуми в Индия ще продължи да се доставя в Африка по линия на програмата COVAX.

Африканският съюз купува самостоятелно ваксини срещу COVID-19. В момента в портфолиото на организацията има договори за 670 млн. дози, които ще бъдат предоставени на 55 държави от съюза.

От препарата на Johnson & Johnson е предвидено да бъдат закупени 220 млн. дози с възможност за покупка на още 180 млн. Засега основната доставка на ваксини, съгласувана от Африканския съюз, е "АстраЗенека". Още по-големи количества от тази ваксина се доставя в Африка чрез механизма COVAX.

Според експертни оценки, благодарение на COVAX тази година може да бъде ваксинирано около 20% от населението на Африка. Ръководителите на африканските страни са си поставили за цел до края на годината да постигнат 60% ваксинация на населението на континента или почти 780 млн. човека.

Броят на заразените в Африка достигна 4 267 426, от които са починали 113 765 души. Най-голям е броят на заразените в ЮАР, Мароко, Тунис, Египет и Етиопия.

Водещи

Най-четени