„Подпалени гуми са причината“: Световни медии за пожара в АЕЦ „Запорожие“ 12.08 | 14:45

Според Международната агенция за атомна енергия, която разполага с екип от експерти в централата, този инцидент не е оказал влияние върху ядрената безопасност.

От iNews.bg

Снощният пожар на територията на окупираната от Русия Запорожка атомна електроцентрала е водеща тема в световните медии.

Според Международната агенция за атомна енергия, която разполага с екип от експерти в централата, този инцидент не е оказал влияние върху ядрената безопасност.

Пожарът в АЕЦ "Запорожие" е изгасен напълно, съобщава френският вестник "Монд", като цитира представител на назначената от Русия местна администрация. Както Москва, така и Киев се обвиниха взаимно, че стоят зад инцидента, отбелязва френското издание.

Руските сили многократно са обвинявали украинската армия  в умишлен обстрел на съоръжението, което Киев отрича. От своя страна Украйна обвинява Русия, че е милитаризирала обекта, като е инсталирала тежки оръжия в периметъра на завода. МААЕ многократно е призовавала за сдържаност, опасявайки се, че "необмислени" военни действия могат да предизвикат "мащабна ядрена авария", припомня "Фигаро".

Според украински официален представител има "неофициална" информация, че вчера Русия е подпалила голям брой автомобилни гуми на охладителните кули на съоръжението в Запорожие, което окупира малко след началото на нашествието си през февруари 2022 г.

Това се случва в момент, когато Киев се опитва да навлезе още по-навътре в Курска област, след като по-рано този месец започна изненадваща офанзива - първото чуждестранно нахлуване на руска земя след Втората световна война, припомня в. "Дейли Телеграф".

Остава неясно доколко операцията ще издържи в средносрочен план на фона на заплахите на Кремъл, че тя ще бъде смазана с помощта на руските подкрепления. Русия смята, че в нея участват няколкостотин украински войници, но според цитиран от "Гардиън" украински официален представител броят им възлиза на хиляди.

Водещи

Най-четени