Fiat отвори завод в Сърбия 17.04 | 16:24

Заводът ще се използва за производството на новия модел 500L

От Ивайло Коралски

Италианският автомобилен концерн Fiat отвори завод в сръбския град Крагуевац, в който ще бъде съсредоточено производството на новия модел 500L.

Компанията се надява годишно да продава по около 160 хиляди от произведените в Сърбия автомобили.

Изборът на италианския гигант е паднал именно върху Крагуевац заради по-ниските данъци и заплати на служителите на завода, както и заради предложените субсидии от страна на сръбското правителство.

Премиерата на новия Fiat 500L ще се състои през есента, а според генералния директор на Fiat и Chrysler Серджо Маркионе автомобилът е създаден с идеята да допадне както на американските, така и на европейските потребители.

Базовият модел на Fiat 500L ще се продава на цена от 16 хиляди евро. Ще се произвеждат две бензинови и една дизелова версия на модела.  

"Създадохме силно отличаващ се нов продукт, който е готов да завладее пазара. Създадохме нова работна среда и възможности за развитие в Крагуевац и сме готови да посрещнем бъдещите предизвикателства", споделя Маркионе.

Fiat заедно със сръбското правителство притежават контролния пакет акции. Автомобилният гигант от Торино притежава 67%, а Сърбия 33 на сто от капитала на създадената съвместна компания Fiat Cars Serbia.

Италианският концерн е инвестирал в новия завод 1 милиард евро, което на практика е най-голямата чужда инвестиция в Сърбия след падането на комунистическия режим в бивша Югославия.

Според Fiat до края на 2012 година зад стените на завода ще се трудят повече от 2400 души, плюс още 1000, работещи като снабдители.

Fiat се надява, когато заработи с пълния си капацитет, от съоръжението в Крагуевац да могат да излизат годишно до 200 хиляди автомобила.

Водещи

Най-четени