Greenpeace: Барби и Кен са „горски вандали“ 08.06 | 17:37

Материалът за опаковките на известните играчки е добит от ценните индонезийки гори

От Георги Георгиев

Международната екологична организация Greenpeace обвини производителя на куклата Барби – компанията Mattel – че е допринесла за злонамереното унищожаване на богатите на въглерод индонезийкски гори, които са дом на редица застрашени животински видове, като суматрийския тигър, предаде АФП.

Според природозащитниците картонените опаковки на популярните кукли на Барби и Кен съдържат дървесина, произвеждана от компанията Asia Pulp and Paper (APP), която е печално известна като унищожител на индонезийски естествени гори.

От APP, която е дъщерна компания на производителя на хартия и палмово масло Sinar Mas, отрекоха техните действия да представляват опасност за застрашени гори. Хартиения гигант дори се похвали, че произвежда основно рециклирана хартия и работи върху популяризирането на тази технология.

Индонезия е третият по големина производител на парникови газове в света. За лошата слава на страната допринася главно обезлесяването горите за нуждите на дървообработващата промишленост и за почистването на земята, която в последствие ще бъде използвана за добив на въглища и за плантации за производството на палмово масло.

В отворено писмо до Greenpeace, от Mattel заявиха, че работят с доставчици на хартия, чиито продукти са сертифицирани като устойчиво произведени – твърдение, на което природозащитниците очевидно не вярват.

Кампанията на Greenpeace срещу Mattel е поредната от серия акции на Greenpeace срещу големи компании като Walmart, Carrefour и Tesco, вдъхновени от миналогодишният доклад, озаглавен "Как Sinar Mas унищожава планетата".

В резултат на екологичната кампанията Unilever, Kraft и Nestle вече спряха да предлагат и използват палмово масло от филиалите на Sinar Mas, а Carrefour и няколко компании за офисматериали преустановиха търговията с хартия, произведена от APP.

Водещи

Най-четени