Microsoft ще е новият собственик на Skype? 10.05 | 09:05

По предварителна информация сделка за компанията я оценява на 8,5 млрд. долара

От Нели Минчева

Американският гигант Microsoft може още днес да обяви договорка за сделка за Skype, пише "Уол Стрийт Джърнал".

Според изданието победител в битката за услугата за интернет телефония ще е именно компанията на Бил Гейтс, като фирмата се оценява на 8,5 млрд. долара, допълва Forbes. Според експерти тя ще е стратегически коз в ръцете на Microsoft в борбата за конкурентни предимства пред Google и други основни играчи в сектора.

iNews припомня, че от известно време Skype е обект на всякакви спекулации. Като кандидати за компанията се сочат още Facebook и Google, като по мнението на немалко наблюдатели Microsoft не се нуждае толкова от приноса на Skype в бизнеса си, колкото желае компанията да не попадне в ръцете на големите му конкуренти.

По информация на американския бизнес всекидневник закупуването вече е договорено и се очаква да бъде официализирано в близките часове.

Ако транзакцията бъде потвърдена, това ще бъде най-голямата покупка в историята на Microsoft. Последната мащабна сделка на групата беше за фирмата за онлайн услуги aQuantive, купена през 2007 г. за 6 млрд. долара.

Очаква се благодарения на Skype Microsoft да постигне напредък в областта на интернет комуникациите и смартфоните – подходящ момент за това, като се има предвид, че услугата му MSN е в упадък.

Цената на Skype, ако бъде потвърдена, обаче се смята за доста завишена. Когато преди две години eBay продаде част от компанията на група инвеститори, сделката оцени фирмата на 2,75 млрд. долара.

Освен това за миналата година
Skype има загуба в размер на 7 млн. долара. Продажбите възлизат на 860 млн. долара.

еBay купи Skype през 2005 г. за 2,5 млрд. долара в брой и акции, смятайки да използва услугата за подпомагане на комуникацията между купувачи и продавачи. Това обаче не проработи и интернет гигантът продаде 70% от капитала през ноември 2009 г. на група инвестиционни фондове.

 

Водещи

Най-четени