Microsoft купува Skype 10.05 | 16:44

Комнанията на Бил Гейтс ще заплати 8,5 млрд. долара в брой за комуникатора

От Георги Георгиев

Microsoft и Skype днес обявиха, че сключват окончателно споразумение, според което софтуерният гигант ще придобие комуникатора срещу 8,5 млрд. долара в брой.

Продавач е инвеститорската група, водена от Silver Lake. В нея влизат eBay International, Investment Board, Joltid Limited в партньорство с Europlay Capital Advisors и Andreessen Horowitz.

Споразумението бе одобрено от борда на директорите и на Microsoft и на Skype.

Както iNews вече писа това ще бъде най-голямата покупка в историята на Microsoft. Последната мащабна сделка на групата беше за фирмата за онлайн услуги aQuantive, купена през 2007 г. за 6 млрд. долара.

В публикуваното днес (10 май) прессъобщение на Microsoft се казва още, че придобиването на Skype ще увеличи достъпа до видео връзка в реално време и гласови комуникации. То ще донесе реални ползи както физическите така и на корпоративните потребители.

Сделката ще разшири обхвата на мрежовата платформа на комуникатора и в същото време ще обогати портфолиото на Microsoft от комуникационните продукти и услуги в реално време.

Със 170 милиона потребители и 207 милиарда минути от гласови и видеоразговори за 2010 г. Skype е водещата интернет комуникационна платформа в света. Тя ще се присъедини към другите комуникационни платформи на Microsoft, включващи Lync, Outlook, Messenger, Hotmail i Xbox Live.

В бъдеще комуникаторът ще бъде поддържан от Xbox и Kinect, и ще може да се използва върху мобилната операционна система Windows Phone. Отделно Skype ще бъде свързан с изброените по-горе комуникатори.

Промяна в собствеността на комуникатора няма да се размине и без структурни промени. От самостоятелна компания Scype ще се превърне в бизнес подразделение на Microsoft, а изпълнителният му директор Тони Бейтс ще поеме поста президент на Microsoft Skype Division.

Основана през 2003 г., Skype бе закупена първо от eBay през септември 2005 г., а четири години по-късно бе продадена на инвеститорска група, водена от Silver Lake.

Предстои сделката по придобиването да получи и одобрение от регулаторните органи, както и други обичайни условия за сключване. И купувачи и продавачи се надяват да получат всички изискуеми регулаторни разрешения до края на тази година.

Водещи

Най-четени