Nokia е нерентабилна инвестиция, казват от Fitch 24.04 | 18:59

Финландската компания изостава безнадеждно от Apple при смартфоните

От Ивайло Ачев

Една от трите най-големи американски рейтингови агенции в лицето на Fitch оряза до статус "junk” (буквален превод – боклук) рейтинга на популярния финландски производител на мобилни телефони Nokia, предаде Reuters.

Според оценката на Fitch през следващите 18 месеца средствата в брой на Nokia ще "изтънеят" заради разходите по преструктуриране на бизнеса на компанията.

Реално финландската компания започна да се задъхва след бума на пазара на смартфони, където Apple с iPhone успя да дръпне твърде много. Nokia опита да отговори със свой смартфон – Lumia, който използва софтуер на Mictrosoft, но досега продажбите не вървят в очаквания темп.

Заради нуждата от капитал Nokia вече емитира два вида емисии облигации – две в евро, на стойност 1,75 млрд. евро и две в долари, на стойност 1,5 млрд. долара. За първото тримесечие компанията има загуба от 1,7 млрд. евро, а обемът на продажбите на смартфони е намалял с 52%.

Наскоро Standard & Poor's и Moody's също намалиха рейтинга на Nokia – от BBB- на BB+ и предупредиха, че ще има ново орязване, ако резултатите на Nokia не се подобрят през втората половина на тази година.

Водещи

Най-четени