3 бона глоба за гонка на улицата, 5000 при повторно нарушение 27.10 | 15:49

Който дължи глоба, няма да получава административни услуги, предвиждат промените в закона

От iNews.bg

Жестоки глоби и наказания ще има за организаторите и участниците на незаконни гонки по улиците. Това предвиждат подготвени от депутати поредни промени в Закона за движението по пътищата. Те ще бъдат част от измененията, за които се говори по-отдавна, като карането в насрещното по магистралата, за превишената скорост в града и т.н. Това стана ясно от думите на депутата от Реформаторския блок и член на транспортната комисия в парламента Настимир Ананиев.

Предвидената глоба за организиране на нерегламентирана гонка по улици и пътища е 3000 лв. Паралелно с това виновникът ще остава без книжка за 1 година, обясни Ананиев пред бТВ. При повторно такова нарушение финансовата санкция ще нарасне до 5000 лв., а шофьорските права ще се отнемат за 3 години. За хванатите да карат в насрещното на магистрала се предвижда глоба от 1000 лв. и 3 месеца без книжка за първо такова нарушение и 4000 лв. и половин година без книжка при повторно.

По думите на Ананиев проблемите с купуването на свидетелства за управление на МПС е следващата стъпка, по която предстои да има законови мерки. "В момента има курсове по около 100 лв. Бензинът не могат да си платят с тази цена. Трябва да се фокусираме върху самото обучение и законодателната част", допълни Ананиев. Не стана ясно обаче в какво точно ще се изразяват промените в нормативната уредба срещу тези практики, както и към кого ще бъдат насочени санкциите.

Дигитализацията също ще бъде сред средствата за спиране на рецидивистите и повишаване на събираемостта на глобите, допълни още той. Последното е сред проблемите, чието решение вече се обсъжда активно от депутатите. Ананиев заяви, че целта е събираемостта да се повиши до 70%, тъй като в момента тя е едва 30%. "Едно от предложенията, което засега не влиза в проектозакона, е плащането да се обвързва с административна услуга. "Например ако трябва да извадите акт за раждане това да става само ако сте си платили глобите", обясни Ананиев.

Водещи

Най-четени