Затвор и глоба за превъртян километраж 20.07 | 18:15

До криминализирането на порочната практика остава по-малко от година

От iNews.bg

Търговците на коли втора ръка, които превъртат километражите на продаваните автомобили, ще влизат в затвора и ще плащат солидни глоби. Това обаче ще се случи от догодина, когато тази практика ще бъде криминализирана в целия Европейски съюз. До тогава държавите, включително България, ще трябва да променят законодателството си в съответствие с изискванията на Брюксел.

Европейската комисия задължава техническите пунктове от май месец догодина да започнат да предоставят информация за километражите, събирана по време на годишните технически прегледи. От 20 май 2018 г. и най-късно до 20 май 2021 г. контролно-техническите пунктове ще са задължени да започнат изпращането по електронен път на компетентния орган на съответната държава-членка на ЕС на информацията, съдържаща се в удостоверенията за техническа изправност, които те издават. От същата дата те вече ще бъдат задължени да включват в удостоверенията и показанията от километражите. Непредоставянето на изискваната информация ще се счита за нарушение и лицата, неспазващи наредбите, ще трябва да понесат съответната административна или наказателна отговорност. Това обяви в интервю, цитирано от СБА, евродепутатът Андрей Новаков.

"Според статистиката, над 40% от всички автомобили в България са на възраст над 20 години. Представете си за такъв период от време колко на брой превъртания може да претърпи един километраж", посочи Новаков. "Същевременно стойността и нивото на безопасност падат главоломно спрямо цената, а мошениците пълнят джобовете си. Но проблемът не е само в България. Проучвания показват, че над 30% от всички употребявани автомобили в Европа са с манипулирани километражи. Това включва както големите износители – Италия и Германия, така и големите вносители – България, Полша и Румъния", отбеляза нашият евродепутат. Той допълни и че това ощетява купувачите средно с по 3000 евро на автомобил, а годишно измамите могат да достигнат 10 милиарда евро.

"Едно превъртане на километража може да доведе до значително изкуствено завишаване на стойността на автомобила. Това буквално е измама, при която мошениците бъркат в джоба на купувача. Да не говорим, че може да струва и човешки живот и може да изложи на опасност живота и здравето на хората. Това е особено проблемно за България, където автомобилите са предимно стари и износени", подчерта още Новаков.

През септември 2016 г. Съюзът на българските автомобилисти (СБА) внесе в Комисията по транспорт в Народното събрание конкретни предложения за превенция и преустановяване на превъртането на километражи на превозни средства. Експертите на СБА настояват при установено нарушение виновният да се наказва със затвор от една до три години и глоба до 6000 лв. Друго искане е още при внасяне на автомобила у нас митническите власти да записват показанията на километражите и да ги публикуват в информационната система за електронна проверка на валиден технически преглед. От СБА предлагат още показателят от километражите да се записва и от застрахователите. Превъртането на километража е незаконно в 25 страни-членки на ЕС, сред които Австрия, Белгия, Хърватия, Чехия, Дания, Естония, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Ирландия, Италия, Литва, Люксембург, Малта, Холандия, Норвегия, Полша, Румъния, Словакия, Словения, Испания, Швеция и Великобритания, като, в съответните законодателства, за извършителите на такова деяние са предвидени различни по строгост санкции, предаде Econ.bg, позовавайки се на Insmarket.

Водещи

Най-четени