Четвърти сме в Европа по ръст на продажбите на нови коли 14.09 | 15:02

Пазарът у нас отчита ръст от над 18%, което е 4 пъти повече от средното за ЕС

От Кристиан Костурков

Пазарът на нови автомобили у нас продължава положителното си развитие, започнало миналата година. Това става ясно от последните данни за регистрациите на нови коли в ЕС, оповестени от Асоциацията на европейските автомобилни производители (АСЕА). За първите 8 месеца на тази година продажбите в България са скочили с 18.1%. Така страната ни се нарежда на четвърто място по ръст в Европа, и паралелно с това изпреварва с цели 4 пъти средният ръст за ЕС, който е 4.5 на сто. По-добри показатели отчитат единствено в Хърватия, Унгария и Литва, където увеличението на продажбите за същия период е между 19.3 и 22%.

Въпреки това обаче като брой продадени нови автомобили нашата страна все още отстъпва на повечето европейски държави. Единствено в Литва, Латвия, Естония и Кипър хората са си купили по-малко нови коли от българите.

За периода 1 януари-31 август 2017 г. сключените у нас сделки за леки автомобили са 19 556. Така само за 8 месеца продажбите дори надхвърлят тези от първите две години на финансовата и икономическата криза, когато пазарът у нас се срина драстично. Освен това сега купените коли са и с почти 3000 повече спрямо първите 8 месеца на 2016 г., когато броят им е бил 16 562.

Сериозен ръст от 15.5% се отчита при продажбите на нови автомобили и само през август 2017 г. спрямо същия месец на м.г. Тогава са били купени 2029 коли, а сега те са 2344, показват още данните на АСЕА. И по този показател страната ни изпреварва почти с 3 пъти тенденцията в Европа, където средното увеличение е от 5.6 на сто.

До края на годината по всяка вероятност ще станем свидетели и на още по-сериозен скок. В средата на октомври у нас ще започне Автомобилен салон София 2017. Традиционно при всяко издание на изложението продажбите на нови коли в България скачат сериозно, както заради самото събитие, показващо всички нови модели, така и заради отстъпките, които дилърите предлагат тогава. Освен това на столичния автосалон ще има и куп премиери, които буквално ще дойдат у нас веднага след световното им представяне на автосалона във Франкфурт, който се открива за посетители тази събота.

Водещи

Най-четени