Ако не беше зелената енергия, токът щеше да поскъпне с 5% 04.07 | 11:41

Възможно е разваляне на договорите с ЕРП-тата, но ще дължим неустойки

От Ралица Стоянова

Ако не беше зелената енергия, поскъпването на тока щеше да е едва с 5%. Увеличението щеше да включва всичко останало – квоти за въглеродни емисии, дългосрочни договори към американските централи и останалите разходи. Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев пред "Нова телевизия".

8% от увеличението се дължи на зелената енергия и е много важно да стане ясно на хората защо се появи тази зелена енергия в България.

Добрев обясни, че развалянето на дългосрочните договори с ЕРП-та, с американските централи и със "Софийска вода” хипотетично е възможно да се случи, но ще трябва да се платят неустойки за направените инвестиции, поради което това не е лесна тема за решаване.

Министърът разясни, че когато са подписвани тези договори, е нямало изискване на Европейския съюз да не се подписват такива, а сега има. Тези договори не са плащани от 2001 година. Започнали сме ада плащаме за тези централи едва миналата година, обясни Добрев.

От 1 юли токът поскъпна с 13%, а природният газ - с близо 5%. Парното и топлата вода поскъпват в София, Русе, Велико Търново и Перник, а поевтиняват в Пловдив, Варна, Бургас, Плевен и Враца. За бита дневната тарифа на тока се увеличава с малко над 13 на сто, а нощната - с близо 15%. За стопанските потребители повишението е съответно с 13% и 16%. Най-скъпа става дневната енергия при Е.ОН, а най-евтина - тази на ЧЕЗ. При нощната енергия съотношението е обратно. 

Водещи

Най-четени