Десет жертви на стрелба в Орегон! Атентат срещу християните ли е? 02.10 | 08:24

Убиецът нахлул в класна стая на колеж, докато студентите били вътре и застрелял първо преподавателя

От Филипа Тодева

Най-малко десет души загинаха, след като мъж откри стрелба сред студенти в колеж в американския щат Орегон. Родители на оцелели студенти твърдят, че стрелбата е била целенасочено срещу християните.

Стрелецът нахлул в класна стая и започнал да стреля, според свидетелски твърдения. Заявил на учителя си, че е чакал да извърши убийството в продължение на години, след което хладнокръвно го застрелял.

След това заповядал на студентите да се изправят и който е християнин да си каже. "Понеже сте християни, ще се срещнете с Бог само след секунда", казал той и отново открил стрелба, информира CNN, като се позовава на свидетелски разкази.

До момента властите съобщават за седем ранени и десет загинали. Стрелецът е сред загиналите, но не е ясно дали е застрелян от полицията или се е самоубил. Шериф Джон Ханлин отказва да назове името му, но според запознати той е 26-годишният Крис Харпър Мерцер. Установено е, че той е имал бронежилетка и стабилно количество боеприпаси в себе си – три пистолета, бойна пушка и много патрони.

Смъртта му обаче означава, че властите едва ли ще установят причините, поради които е извършил нападението в кампус Роузбърг, който се намира на юг от Портланд.

Родители на студентите, които са познавали убиеца, го описват като чувствителен и малко странен. Съседите му разказват, че са го виждали как седи сам на балкона в тъмното нощем. Казват, че живеел с майка си, която са виждали да плаче често. Други съседи описват Мерцер като раздразнителен и капризен и посочват, че никога не са имали добро мнение за него.

Новините за стрелбата обаче стигнаха бързо до Вашингтон, където президентът Барак Обама призна, че тези инциденти зачестяват в Америка.

Водещи

Най-четени