Асад се съгласи на временен мир за Курбан Байрам 24.10 | 15:25

Опозицията също прекратява огъня, но не вярва в продължителността на примирието

От Владислав Рашков

Президентът Башар Асад е съгласен да се прекрати огъня срещу опозиционните сили в Сирия по време на мюсюлманския празник Курбан Байрам. Това съобщи специалният пратеник на ООН за Сирия Лахдар Брахими, цитиран от BBC.

Брахими успокои, че е разговарял с представители на бунтовническите сили и те също са дали своето съгласие да спрат стрелбите. Той се надява, че празниците, които започват в петък (25 октомври), ще дадат началото на един дълъг период без насилие, в който двете страни ще могат да преговарят за изход от конфликта.

Брахимивсе пак се усъмни е решителността на режима да спази обещанието си. "Няма как да се има доверие на сирийското правителство, дори и да дава заявки", каза той пред журналисти в Кайро.

От Сирийския национален съвет, който е основния опозиционен представител в страната, определиха примирието покрай празниците като неустойчиво в дългосрочен план. "Не вярваме на режима. В един момент казва нещо, а след това прави нещо съвсем различно", заявяват от там.

Бившият специален пратеник на ООН в Сирия Кофи Анан беше успял да договори прекратяване на огъня, но то издържа само няколко дни, а впоследствие конфликтът стана още по-кървав.

Организации по защита на човешките права оценяват жертвите от началото на сблъсъците в Сирия на 30 000 души.

Най-четени