Брахими пристигна в Дамаск,Сирия и Турция продължават провокацията 19.10 | 20:00

Специалният пратеник иска мир по време на Курбан байрам

От Владислав Рашков

Специалният пратеник на ООН Лахдар Брахими за Сирия пристигна в Дамаск в опит да създаде поле за диалог между правителствените и опозиционните сили в страната, предаде Bloomberg.

Още преди посещението си в размирната страна Брахими призова за дни без насилие по време на Курбан байрама в мюсюлманския свят. Предложението беше подкрепено от Турция и Иран.

Въпреки това днес беше съобщено за смъртта на 60 души, а след петъчните молитви е имало протести из цялата страна.

Вчера (18 октомври) също беше ден изпълнен с кръвопролития. Правителствени самолети бомбардираха Марат ал-Нуман в северната провинция Идлиб, убивайки 28 цивилни, между които е имало и деца, съобщава сирийския наблюдател за Human Rights.

Междувременно Турция отвърна на огъня, след като сирийски снаряди се приземиха на турска земя. По информация на турската държавна телевизия TRT снарядите са паднали на пуста земя, което е накарало Анкара да бомбардира подобни места. Това обаче засили патрулните отряди по границата.

Турция започна откритата си подкрепа за бунтовниците в Сирия, веднага след смъртта на петима турски граждани, които загинаха от сирийски снаряд близо до границата. Инцидентът накара премиера Ердоган да прикани Съвета за сигурност на ООН да вземе решителни мерки срещу Дамаск. Въздържащите се позиции на Русия и Китай са основните причини това все още да не се е случило.

Водещи