Асоциалното поведение се дължи на аномалии в структурата на мозъка 01.04 | 11:11

Поведенческите разстройства засягат най-вече момчетата

От Ивета Бебова

Британски учени са открили, че асоциалното поведение е причинено от аномалии в структурата на мозъка, съобщава Ройтерс.

Направените мозъчни скенери на момчета с поведенчески разстойства и агресивно поведение са показали, че тези тийнейджъри имат различна структура и форма в частите на мозъка, които отговарят за поведението и емоциите.

Поведенческото разстройство е заболяване, което се характеризира с много високи нива на агресия и асоциално поведение. По-често срещано е при момчетата, отколкото при момичетата. Може да се появи в ранна детска възраст или в по-зрелите години.

Лекари посочват, че засяга всеки петима от 100 тийнейджъри.

Деца и тийнейджъри, които страдат от поведенческо разстройство, са изложени на риска да развият с времето още по-сериозни психически заболявания, когато пораснат.

Учените открили, че независимо на каква възраст се прави скенерът, винаги се откриват разлики в мозъка на момчетата, които имат някакъв вид поведенчески разстойства. Това отхвърля теорията, че агресивното поведение е нещо, което се възприема отвън. Според изследването на британските учени, то е нещо, което просто е заложено в човека от самото му раждане.

Учени от университета в Кеймбридж провели експеримент, при който направили магнитен резонанс, за да измерят формата на определени части на мозъка, на 63 тийнейджъри с поведенченско разстройство и 27, които не проявявали никакви симптоми на заболяването.

Те открили, че при момчетата с асоциално поведение, амигдалата и инсулата – части на мозъка, които отговарят за емоциите, са поразително малки.

Независимо на каква възраст се прави скенерът, резултатите са винаги едни и също при хората с поведенческо разстройство.

Учените подчертават, че колкото е по-малка амигдалата, толкова са по-сериозни поведенческите проблеми.

"Промени в мозъка в тези части, които контролират емоциите, могат да обяснят защо тийненджърите с поведенчески разстройства имат проблеми да разпознават емоциите и чувствата на другите", заявява доктор Ферчайлд, ръководител на изследването.

Водещи

Най-четени