БСП иска референдум за "Белене" и избори в едно 08.10 | 16:09

Така щели да се икономисат 30 млн. лева

От Ралица Стоянова

Референдумът за АЕЦ "Белене" трябва да се проведе заедно с парламентарните избори, за да се икономисат около 30 млн. лева от държавния бюджет. Това заяви на пресконференция областният лидер на БСП в Плевен Васил Антонов, цитиран от БТА.

Той посочи, че съчетаването на допитване до народа и избори било европейска практика. В европейски държави поставяли дори не един, а няколко въпроса за референдум по време на избори.

Според "червения" депутат напоследък у нас се правили неверни внушения - че референдумът бил вътрешнопартиен проблем на БСП, че въпросът за АЕЦ "Белене" бил само експертен, и че допитването трябвало да се произведе преди парламентарните избори.

Кметът на Белене Петър Дулев каза, че след появата на информация за наличие на американски инвеститор за АЕЦ, в общината веднага почувствали засилване на инвеститорския интерес и в останалите сфери. След като нещата обаче били отложени, обстановката в Белене отново станала тягостна. Премахването на охраната на площадката от жандармерията и съкращаването на състава на военното поделение принуждавало младите хора да напускат общината.

Неизпълнението на местния бюджет до момента е 800 хил. лева - средства, които са нужни за съфинансиране на европроекти за ремонти на улици, строителство на предпазна дига и други инфраструктурни проекти, допълни Дулев.

Водещи

Най-четени