Мира Радева: Обществото се разколеба по въпроса за АЕЦ "Белене" 08.10 | 09:01

Хората вече не са във възторг по отношение на атомната енергетика

От Елена Кирилова

Трябва да има референдум за АЕЦ "Белене” и тази практика трябва да се утвърди у нас, за да може обикновеният човек да се постави на мястото, на което се вземат важните решения.

Това каза социологът Мира Радева в ефира на БНТ.

Позовавайки се на социологическите проучвания, направени през последните години, Радева подчерта, че има сериозна динамика в масовото мнение по проблема с атомната електроцентрала.

През май 2010 г. 68% са се изказвали в полза на строителството на АЕЦ, 22% са били против. Година по-късно е имало спад в положителните оценки до 54% и отново 20-22% са били против. Тази година едва 32 на сто от анкетираните твърдят, че са за АЕЦ "Белене”, докато процентът на противниците остава същият - 22%.

Според социолога има консолидирано мнение на противниците на идеята за централата. Става дума за хора, които имат ясна позиция по въпроса. Сериозна динамика има в масовото мнение.

Най-големият проблем е, че за две години публични дебати хората са се объркали. От едно състояние на възторг по отношение на атомната енергетика, хората изведнъж са се разколебали, смята Мира Радева.

По време на различните правителства въпросът за "Белене” е бил интерпретиран по много начини, твърди тя. Всичко това е объркало обществото, ето защо днес то не може да направи ясна оценка на случващото се.

Радева е категорична, че няма да има 60% участие на референдума и не трябва да се търсят извинения с това, че въпросът е икономически. Тя обясни, че хората трябва да имат мнение по политическите и икономическите решения, които касаят страната.

Социологът смята, че ще има неизбежна политизация на въпроса за атомната електроцентрала. Според Радева това е пролог към предстоящите избори. Освен това ще бъде преодоляна апатията, свързана с това, че хората не се интересуват от политика, защото я смятат за вредна. Положителното от референдума е, че ще има активизация. Голяма част от хората ще се ориентират в случващото се спрямо политическите си пристрастия, смята социологът.

Тя твърди, че темата за АЕЦ "Белене” има екологична нотка и ще бъде интересно да се види как ще бъде интерпретирана от младите в социалните мрежи и във форумите.

Водещи

Най-четени