Гърция върви към служебен кабинет и предсрочни избори 27.08 | 16:27

И лидерът на „Народна партия“ Лафазанис върна мандата за коалиционно правителство

От Ростислава Иванова

Лидерът на гръцката крайнолява партия "Народно единство" Панайотис Лафазанис също се отказа от опита си да формира коалиционно правителство. Това дава възможност на президента на страната Прокопис Павлопулос да формира служебен кабинет и да определи дата за предсрочни избори, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

След като използва разрешените му три дни, лидерът на третата по големина политическа сила в парламента Лафазанис върна мандата за формиране на коалиционно правителство. Той сформира групата преди повече от седмица, като преди това се отцепи от управляващата партия СИРИЗА и се дистанцира от политиката на лидера на партията и премиер Алексис Ципрас. Така гръцкият министър-председател се принуди миналата седмица да подаде оставка, след като вече няма необходимото парламентарно мнозинство.

"Мисля, че можем да отидем на избори, придържайки се към духа на конституцията", каза Лафазанис на президента Прокопис Павлопулос, връщайки му мандата за кабинет. Само преди три дни бившият съратник на Ципрас и противник на тежкото споразумение с външните кредитори заяви уверено на президента, че ще състави кабинет и в качеството си на премиер ще освободи страната от тежките условия на кредиторите.

От Държавния глава се очаква да направи последен опит за преодоляване на разногласията между партийните лидери за съставяне на коалиция, преди да назначи служебно правителство, което да отведе страната към предсрочни избори на 20 септември.

 

Обявяването на изборите се очаква по-късно днес или утре.

Водещи