Балтажи: Етническите българи обичат Украйна и няма да мигрират масово 23.02 | 11:56

Конфликтът в Украйна заплашвал и страната ни

От iNews.bg

Етническите българи в Украйна обичат страната, в която са родени и едва ли ще тръгнат масово да имигрират в България въпреки конфликта в Донбас.

Това стана ясно от думите на украинския посланик у нас Микола Балтажи.

Диполоматът призна, че всички в страната не само нашата диаспора се страхуват от насилието в източната част.

Балтажи коментира, че кризата Украйна е опасна за България, Европа дори и самата Русия. Според него политиката на Москва в Донбас показва стремежи за връщането на имепрска Русия и СССР.

Посланикът коментира нарушаването на споразуменията от Минск. "Това един шанс, ние всички искаме мир, да се възстанови териториалната цялост в Украйна и да се върнем към мирния живот”, коментира дипломатът.

Според него бовете в Дабелацево, които продължиха въпреки влязлото в сила спиране на огъня са шамар за цяла Европа. "Шамар за нашите колеги и партньори, които водиха преговорите в Минск', добави той .

Той поясни, че са се обърнали към ООН и Европейския съюз за миротворческа мисия с цел тя да бъде един ефективен механизъм за урегулирането на кризата в Украйна, друг е въпросът как тя ще бъде създадена. "За нас най-приемливо е миротворческите сили да са от страните на Европейския съюз”, добави той.

Водещи