Банките няма да ни наказват, ако платим кредита си предсрочно 09.04 | 11:18

Наказателните лихви по потребителските кредити отпадат и за вече сключени договори, решиха депутатите на второ четене

От Георги Георгиев

Окончателно отпадат наказателните лихви за предсрочно погасяване на кредит по нови и вече сключени договори. Това реши днес парламентът с приети на второ четене промени в Закона за потребителския кредит.

По предложение на Янаки Стоилов от Коалиция за България промените ще важат не само за нови договори, но и за вече сключени във връзка с такси, обезщетения или неустойки при предсрочно погасяване на договор за кредит, когато кредитът е погасен след изплащане на 12 месечни погасителни вноски от усвояването му.

"Сключените договори ще остават в сила, но с възможност кредитополучателите да погасят своите задължения, без да бъдат облагани с допълнителни такси или неустойки", обясни Стоилов, цитиран от БТА.

По думите му стабилността на банковата система ще се запази. "Едновременно с това допълнително може да бъде раздвижен кредитният пазар, защото някои могат да погасят сегашните си задължения и да сключат нови договори", посочи депутатът.

Според него като следствие от промените е възможно да се намалят печалбите на банките, но те няма да загубят средствата, които им се полагат.

Промените в Закона за потребителския кредит влизат в сила три месеца след обнародването им в "Държавен вестник".

Най-четени