Без институции и консенсус България върви към анархия 07.03 | 08:07

Според Емил Кабаиванов от СДС президентът трябва да е по-решителен

От Елена Кирилова

Ако не се стигне до обществен консенсус как да бъде управлявана държавата и същевременно държавните институции не работят,  в България ще се стигне до дестабилизация, а след това и до анархия, заяви Емил Кабаиванов, лидер на СДС, в ефира на БНТ.

По думите на Кабаиванов в момента България има две опорни точки - президентската институция и местната власт, защото именно те са легитимни в момента.

Лидерът на СДС твърди, че президентът Росен Плевнелиев трябва да действа по-решително и да изпълни нещата, които конституцията му възлага.

Забавянето на служебното правителство и нерешителните стъпки на държавния глава нагнетяват допълнително проблемите в държавата, смята Кабаиванов.

Относно новото правителство той обясни, че от СДС настояват в него да няма хора, които да обслужват олигархични интереси. Вместо това те трябва да служат на българските граждани.

Пред протестиращите в момента има две възможности - да създадат собствени формации или да предпочетат вече съществуващите политически партии.

"Кой с кого ще си сътрудничи не е въпрос на деня. Ако продължи това лъкатушене, който и да поеме управлението, ще му трябват месеци и години, за да върне стабилността на държавата”, категоричен е Кабаиванов.

Водещи

Най-четени