"Атомстройекспорт" внесе иска срещу НЕК заради АЕЦ „Белене" 07.06 | 19:32

НЕК ще има възможност да представи своите възражения по същността на спора

От Елица Елефтерова

"Атомстройекспорт" АД внася материалите по исковите документи към НЕК по проекта "Белене” в Арбитража към Международната търговска камара в Париж, съгласно обновеното разписание на арбитражното разглеждане, съобщават от "Атомстройекспорт", цитирани от агенция "Фокус”.

НЕК ще има възможност да представи своите възражения по същността на спора. "Атомстройекспорт" ще продължава да защитава своите интереси в арбитражното дело във връзка с незаконното спиране на проекта за строителство на АЕЦ "Белене” в рамките на установения от Арбитража график на разглеждането.

"Атомстройекспорт" остава отворен към разумни и конкретни предложения на българската страна за решаване на спора. Предложения относно мирно споразумение от българска страна към настоящия момент не са постъпили. Финалните изслушвания по делото са назначени предварително през юли 2014 г., съобщиха от компанията.

Детайлният иск от руската страна по делото между "Атомстройекспорт" и НЕК трябваше да бъде внесен до 31 май. Искът е за 1,250 млрд. евро. Делото беше преместено от Париж в Женева преди около четири месеца.

Според руската страна проектът е спрян предсрочно от правителството на България, а НЕК все още отказва да възстанови на "Атомстройекспорт" понесените разходи и загуби.

Водещи

Най-четени