"Булгартрансгаз" ще пази националната сигурност с GSM-и по 1500 лв. 14.05 | 13:32

Държавната фирма пилее пари за екстри, въпреки че трупа задължения

От Галина Александрова

160 GSM-апарата на стойност 67 200 лв. с ДДС иска да купи държавната компания "Булгартрансгаз". Това се разбра от съобщение за обществена поръчка, за което писа БГНЕС.  Закупуването на телефоните ще е за сметка на бюджета на държавната компания.

Разбира се, няма лошо една фирма, пък била тя и държавна, да е в крак с новите технологии. В конкретния случай обаче правят впечатление две неща. Първото е, че са разписани критерии, които за част от апаратите, при това най-скъпите, насочват към определен модел на определена марка.

Техническите характеристики за 19 от телефоните, с които искат да се снабдят в "Булгартрансгаз" са следните: тип на дисплея – Super Amoled; екран – сензорен мултитъч, Gorilla Glass; вътрешна памет – не по-малко от 32 GB; вградена камера – не по-малка от 16 МР; операционна система – минимум Android 5.0; процесор – не по-малко от 8 ядрен Exynos; памет – не по-малка от 3 GB RAM; размери на апарата – не по-големи от 72х143х7 mm; модел – минимум 2015 г.; цвят – черен. Телефонът, който отговаря напълно на изискванията, поставени от "Булгартрансгаз", е последният модел Samsung Galaxy S6 Edge, са установили от информационната агенция. Той е с дисплей Super Amoled, със сензорен екран, Gorilla Glass, вътрешна памет от 32 GB и нагоре, 16 МР вградена камера, операционна система Android OS, v5.0.2, процесор Еxynos, памет от 3 GB RAM, с размери на апарата 142,1х70,1х7 mm, модел – 2015 г., а сред цветовете, в които се предлага присъства и черният.

Това е основателен повод за съмнения, че обществената поръчка е "нагласена".

В търговската мрежа, без обвързващи договори с мобилните оператори, този модел смарт-телефон на Samsung струва 1500 лв.  И тук възниква вторият въпрос - кой има нужда от толкова скъпи телефони? Сметката показва, че само тези 19 апарата струват 28 500 лв. и на практика "изяждат" близо половината от общата сума на поръчката. Другата половина е за 124 апарата от далеч по-нисък клас и още 17 апарата, за които е посочено, че не трябва да са с мултитъч екрани.

Наистина, в този конкретен случай не става въпрос за кой знае колко голяма сума. Но е важен принципът - в енергетиката, която никога не е била в толкова тежко състояние, продължават да се пилеят оскъдните средства. Този разкош изглежда меко казано неуместен за държавната газопреносна компания, която в момента далеч не е в добро финансово здраве. Да, "Булгартрансгаз" е на печалба, но през последните години тя се топи и за 2014 г.  е 74.690 млн. лева. В същото време задълженията му нарастват, като вече надхвърлят 172 млн. лева. При тази ситуация, дори ако е належащо да се смени всеки пети GSM във фирмата, оправдано ли е да се купуват безобразно скъпи телефони супер лукс?

От Министерството на енергетиката, което е принципал на "Булгартрансгаз", обясняват необходимостта от поръчката с това, че използваните в дружеството апарати са остарели. "Отчитайки, че към момента преобладаващата част от използваните мобилни апарати в дружеството са на четири и повече години, през 2014 г., при подготовка на инвестиционната програма на дружеството за 2015 г., предходното ръководство на дружеството е предвидило и заложило закупуване на 160 броя апарати за подмяна. Планираните апарати са специфицирани в съответствие с нуждите на определените специалисти".

За 19-те последен модел GSM-апарати, които са част от поръчката, се подчертава, че нямало да бъдат за ръководството на енергийната компания, а са необходими "за защита на националната сигурност". Според министерството те са необходими, за да осигурят 24-часов дистанционен достъп до информационните и технологичните ресурси и системи на дружеството.

"Апаратите в тази група са предназначени за ползване съответно от служителите, отговарящи за управления и за райони, който следят и отговарят денонощно за движението и нивата на газовите доставки по газопреносната мрежа в цялата страна. Тези служители е необходимо да разполагат с постоянна и актуална информация, с оглед адекватната им реакция във всяка възможна ситуация, касаеща дори националната сигурност на Република България. В тази връзка съответните технически спецификации за доставки на мобилни устройства съдържат работни и/или функционални изисквания, които да позволяват използването им за максимално продължителен период, без риск от бързо физическо и морално остаряване и да отговарят максимално на необходимостта на "Булгартрансгаз" ЕАД от подсигуряване на непрекъснат процес на наблюдение и управление на Националната газопреносна мрежа и Газопреносната мрежа за транзитен достъп", отбелязват от МЕ.

От отговора става ясно, че обществената поръчка ще бъде изпълнена при първоначалните условия. В същото време обаче съобщението и документацията за нея вече не може да се намери нито на страницата на "Булгартрансгаз", нито на Агенцията за обществени поръчки.

Водещи

Най-четени