"Разликата е, че Български държавен стандарт можеше да се произвежда и от небългарско мляко – това е парадокс. Нововъведението е в защита на българските производители и за потребителите", посочи той пред бТВ.
"Целта е всички производители в една страна да произвеждат по една технология и един състав – продуктът да се типизира. Политиката на ЕК е да подпомага производителите, за да не се повишават цените. Трябва да се спазват ангажиментите за компенсации, за да запазим конкурентоспособността", допълни Зоров.
Според него цената на киселото мляко зависи от много фактори като цената на природния газ и на горивата.
"Българските производители на са ревльовци за пари. Те искат да доставят продукти на достъпни цени", категоричен е председателят на Асоциацията на млекопреработвателите.
Сред защитените продукти на пазара на ЕС са горнооряховски суджук, българско розово масло, филе "Елена", пастърма говежда, кайсерован врат Тракия, роле "Трапезица", луканка "Панагюрска".