„Газпром“: България може да не си плаща навреме за газа 15.03 | 13:27

Страната ни, заедно с Гърция, Сърбия и Македония, влиза в черен списък, от който обаче няма да има последствия

От iNews.bg

България е една от държавите, за които има риск да не заплащат навреме за получавания руски газ. Това пише в доклад на "Газпром", с който разполага руското издание "Ведомости". Според документа повечето клиенти на компанията в Европа имат висок кредитен рейтинг и съответно рисковете да не си покриват задълженията за синьо гориво са минимални. Изключение обаче правят някои държави в Южна Европа. При тях има риск от забавяне на плащанията за получен природен газ, нефт и петролни продукти. По-конкретно става дума за България, Гърция, Сърбия и Македония. Техните кредитни рейтинги са били намалени, поради което се увеличава опасността да забавят плащанията си към "Газпром". От руската компания обаче не коментират данните в доклада.

През 2015 г. "Газпром" е доставил на Европа общо 158.56 млрд. куб. метра природен газ, включително и 5.8 млрд. кубика за България, Гърция, Сърбия и Македония. При средна цена за деветмесечието на м.г. от 252.1 долара за 1000 куб. метра, това означава, че четирите държави са получили газ за около 1.5 млрд. долара.

Към момента нито с Гърция, нито с България е имало проблеми и забавени плащания, отбелязва руското издание. В същото време обаче гръцката DEPA иска да предоговори формулата, по която се образува цената на руския газ, който купува. Основното й желание е тарифата да бъде обвързана с котировките на спотовите сделки със синьо гориво по европейските борси, а не с цената на петрола, каквато формула се прилага и за България.

Според анализатора на "Сбербанк CIB” Валерий Несторов на практика гърците имат шанс да се договорят с "Газпром" за желаната промяна на формулата. Според него руската компания би се съгласила на подобни отстъпки, за което си има и причини. От една страна Гърция, както и България, са потенциални транзитьори на руски газ за Европа. От друга – потреблението в тези държави е малко. А "Газпром" разчита да увеличи доставките на синьо гориво за Европа и то най-вече за големите потребители. При това положение компанията не би си позволила да рискува бизнес за милиарди като се скара с малките си клиенти, смята Несторов. Той допълва и че през последните години "Газпром" е станала доста по-дипломатична компания и не се държи като монополист, както преди 10-ина години. Така в никакъв случай газовият гигант сега няма да си позволи да се държи толкова строго и принципно, както прави с Украйна.

Водещи

Най-четени