„Газпром” е убедена, че е спазвала правилата на ЕС 07.09 | 16:07

Газовият гигант е следвал правилата, дори когато те не му харесват

От Георги Георгиев

Руският газов гигант "Газпром” спазва правилата за дейност в страните, с които работи, и разчита на обективност в антимонополното разследване на Еврокомисията. Това каза пред РИА Новости членът на управителния съвет на холдинг Владимир Марков.

"Ние се занимаваме изключително със стопанска дейност и правим това според правилата в страните, в които работим, дори и тези правила да не ни харесват, като например третия енергиен пакет”, посочи той, цитиран от агенция "Фокус".

Марков отбеляза, че дялът на "Газпром” на европейския пазар е по-малко от една трета и съответно холдингът не може да бъде смятан за монополист.

В началото на седмицата Европейската комисия (ЕК) започва официално разследване на "Газпром" във връзка с подозрението в нарушаване на европейските антитръстови закони и възпрепятстване на конкуренцията на пазарите в Централна и Източна Европа (ЦИЕ).

ЕК подозира, че газовият гигант може да "злоупотребява с господстваща си пазарна позиция" по веригите за доставка на газ в страните от Централна и Източна Европа.

ЕК разследва три предполагаеми антиконкурентни практики в ЦИЕ. "Газпром" има вероятност да е разделила пазара, като е попречила на свободния поток от газ в страните-членки. Същевременно компанията може да е попречила на диверсификацията на доставките на газ, както и да е наложила несправедливи цени на своите клиенти чрез обвързване на цената на природния газ с тази на петрола.

Подобно поведение, ако бъде установено, може да представлява ограничаване на конкуренцията. Това може да доведе до по-високи цени и влошаване на сигурността за доставките, коментират от ЕК.

Водещи

Най-четени