"Лукойл" бави монтирането на измервателни уреди 24.08 | 14:15

Към този момент само един уред е свързан с Агенция "Митници"

От Андриян Георгиев

От необходимите седем измервателни устройства на територията на "Кремиковци" са монтирани само две, показва проверка на bTV.

Едното вече подава информация към Агенция "Митници" за количеството бензин и дизел за вътрешния пазар. Второто е изградено на естакадата, където горивото се товари в цистерни, но все още няма връзка с митническата агенция. Това означава, че реално не отчита нищо.

Съоръженията, които ще следят продукцията, която се товари на танкери за износ, тепърва ще бъдат поръчани. От комбината уточниха, че монтирането на новите уреди няма да се отрази на цените на горивата.

През уикенда стана ясно, че 30% от от необходимите уреди са монтирани за момента в комбината. Шефът на Агенция "Митници" Ваньо Танов коментира в ефира на БНР, че устройствата се слагат поетапно с цел в средата на следващата година 90% да бъдат изпълнени изискванията. Планът е само до края на октомври тази година да бъдат монтирани 80% от всички необходими датчици, припомня econ.bg.

iNews припомня, че Агенция "Митници" отне лицензите за управление на данъчни складове на "Лукойл Нефтохим" и пристанище "Росенец" на 26 юли. До спирането се стигна, тъй като рафинерията не разполагаше с необходимите измервателни уреди.

Впоследствие на 1 август Софийският административен съд спря предварителното изпълнение на заповедите на шефа на митниците Ваньо Танов за отнемане на лицензите на "Лукойл Нефтохим Бургас".

На 10 август Върховният административен съд пък постанови окончателно в 2 определения, че комбинатът ще работи, докато приключат споровете му с митниците за това основателно ли е отнет лиценза му за акцизен склад.

Водещи

Най-четени