"Лукойл" строи инсталация за хидрокрекинг в Нефтохим Бургас 01.09 | 15:08

Въпреки „взаимното недоразбиране”, обострило отношенията между "Лукойл" и България

От Петя Михайлова

Въпреки "взаимното недоразбиране”, обострило отношенията между "Лукойл" и България, до година и половина президентът на компанията Вагит Алекперов обеща да построи нова инсталация за хидрокрекинг в "Лукойл Нефтохим Бургас", съобщават от пресцентъра на компанията.

"През следващите 10 години няма да придобиваме нови активи, свързани с downstream, само ще модернизираме и усъвършенстваме техните икономически показатели”, съобщи Президентът на Компанията пред Ройтерс. 

Най-голямата частна нефтена компания в Русия "Лукойл" ще инвестира предимно в проекти за проучване и добив на нефт в близките 10 години. През този период не се планират крупни покупки при преработката и дистрибуцията на горива.

"Лукойл" ще намали добива на нефт през тази година с 3,5-4%. Компанията очаква стабилизация на добива през следващата година и нарастване през 2013 г.

”През следващата година ще започне добив от нови месторождения, ще се включат нови производствени мощности. Това ще доведе не само до стабилизиране, но и до нарастване на добива на нефт”, каза президентът на "Лукойл".

В близките 10 години компанията ще инвестира повече от 16 милиарда долара в модернизация на нефтопреработката.

iNews припомня, че Агенция "Митници" отне лицензите за управление на данъчни складове на "Лукойл Нефтохим" и пристанище "Росенец" на 26 юли. До спирането се стигна, тъй като рафинерията не разполагаше с необходимите измервателни уреди.

Впоследствие на 1 август Софийският административен съд спря предварителното изпълнение на заповедите на шефа на митниците Ваньо Танов за отнемане на лицензите на "Лукойл Нефтохим Бургас".

На 10 август Върховният административен съд пък постанови окончателно в 2 определения, че комбинатът ще работи, докато приключат споровете му с митниците за това основателно ли е отнет лиценза му за акцизен склад.

 

Водещи